8. myytti: Rahan ansaitseminen vaatii kovaa työtä ja ponnistelua

Ensin työ, sitten huvi?

Suhtautumisemme työhön perustuu pitkälti protestanttiseen etiikkaan, joka tekee mustavalkoisen kahtiajaon työn ja hauskanpidon välille. Olemme oppineet lähtökohtaisesti ajattelemaan, että työ on raskasta ja puuduttavaa, ja koska tärkein tulonlähde useimmille on juuri työ, uskomme automaattisesti, että myös rahan ansaitsemisen täytyy olla tuskallista ja vaikeaa.

Lisäksi ihmiskunta elää vielä enimmäkseen köyhyystietoisuudessa kuvitellen, että rahaa ja materiaalista hyvää ei riitä kaikille. Ajattelemme, että hyväosaisuus on harvoille ja valituille suotu erikoisasema, joka täytyy ansaita. On hyväksytympää ansaita etuoikeutettu asema kovalla työllä ja ponnistelulla kuin saada se muuten vain. Pystymme vastaanottamaan runsautta helpommin silloin, kun koemme ansainneemme sen.

Protestanttinen etiikka vaikuttaa alitajunnassamme niin syvästi, että jos kehtaamme nauttia tekemästämme työstä, emme ainakaan missään nimessä julkea odottaa siitä runsaasti rahaa. Saatamme tuntea jopa syyllisyyttä, jos suostumme vastaanottamaan rahaa jostain, minkä tekemisestä nautimme ja saamme voimia.

– Voi ei, en voisi mitenkään ottaa rahaa ainutlaatuisesta villapaidasta, jota tein puoli vuotta juuri sinua ajatellen, ja jota virkkasin joka ilta silmukka silmukalta kalliista erikoislangasta vaikka halvempikin olisi käynyt, koska minä nautin joka hetkestä, sanomme samaan aikaan, kun meille käy yhä vaikeammaksi nousta joka aamu ylös ja lähteä päivätyöhön, joka on jo vuosian ajan masentanut ja uuvuttanut meitä.

Älä ymmärrä tätä väärin. Useimmiten rahan ansaitsemin vaatii työntekoa. Työn ei tarvitse kuitenkaan tuntua raskaalta ja ikävältä. Sen ei tarvitse itse asiassa tuntua työltä lainkaan. Ja silti siitä voi saada rahaa.
Me teemme joka päivä valintoja sen suhteen, miten ansaitsemme rahaa. Joko valitsemme joka päivä saman iänikuisen työn, jota inhoamme, tai sitten valitsemme työn, jonka tekemisestä nautimme. Jos meillä ei ole töitä, valitsemme joka päivä kumpaan suuntaan kuljemme.

Se on hyvin yksinkertaista, mutta useimmat ihmiset eivät uskalla seurata sydämensä ääntä. He jämähtävät ajatukseen, että eivät voi ansaita elantoa työllä, jota rakastavat ja antavat sen lamaannuttaa itsensä sen sijaan, että ryhtyisivät etsimään aktiivisesti keinoja saada rahaa ihanalla tavalla.

Kumpaa tietä sinä aiot kulkea?

____________________________________________________________

Jätä alle kommentti ja kerro, millaisia ajatuksia ja oivalluksia päivän oppitunti sinussa herätti. Jakamalla ajatuksesi toisten kanssa viet prosessia syvemmälle ja samalla voit auttaa jotain toista tekemään tärkeän, eteenpäin vievän oivalluksen.

Copyright 2013 © Inna Thil

8 kommenttia artikkeliin ”8. myytti: Rahan ansaitseminen vaatii kovaa työtä ja ponnistelua

  1. Hei. Olen pohtinut itse vuosia samaa. Teen lisäksi luontaishoitoja työni vastapainoksi. Se mikä tekee minut alakuloiseksi on, että ihmiset jotka käyvät luonani saavat minut tuntemaan itseni ahneeksi, työtä kuuluisi tehdä halvalla tai melkeinpä ilmaiseksi ja he vetoavat työttömyyteen ja huonoihin tuloihin. Teen useamman hoidon samanaikaisesti asiakkaan tarvetta ajatellen ja mielestäni halvalla rahalla. Hyödynnän varsinaista ammattiani hoito tilanteissa. Nautin energia ym. hoitojen annista ja koen saavani niistä hyvänolon kautta itselleni energisemmän olon ja palaute on ollut positiivista, mutta……em. asioitten kautta ja pohtiessani olen huomannut että stressaannun ja olen alkanut lopetella hoitojen antia. Nyt pohdin kuinka saada takaisin hyvä mieli ja olo ja ihmiset luokseni, koska he tarvitsevat ja minä haluan hoitaa… olen jopa fyysisesti sairastellut ja koen että aina kun pohdin näitä asioita alan oireilla. olisiko kenelläkään neuvoa / apuja minulle…Kiitollisin mielin ja Enkeleitä teille ja meille kaikille elämäämme….

  2. Tää on just se jumi. Tienaan niin hyvin sillä rutiiniksi muodostuneella päivätyöllä että tuntuu mahdottomalta edes kuvitella tienaavansa yhtä paljon sillä mielenkiintoisemmalla uudella työllä.

  3. Hyväosaisuus on harvoille ja valituille suotu erikoisasema, joka täytyy ansaita, tämän lauseen pohtiminen on juuri minulle! Olen jumittunut köyhyysajatteluun ja siihen kuvioon, ettei minulle kuulu runsaus, rahasta puhumattakaan. Tämä on minun ongelmakohtani ja se on tosi syvällä ja tiukassa. Millähän konstilla tätä jumitusta saisi avattua ja poistettua? Antakaas vinkkejä, kiitos.

  4. Itselläkin juuri tuo ajatus/uskomus, että rahaa voi saada vain tekemällä ikävää työtä, joka ei yhtään kiinnosta. Uskomus tulee lapsuudenkodistani, jossa työn tekemistä arvostettiin yli kaiken. Ihmisen identiteetti sidottiin työhön kiinni tai juuri tuohon ajatukseen, että vain raatamisella voi saada rahaa. Ja lisäksi minuun on istunut uskomus, että ihminen on sama kuin työ. Olen todellakin kyseenalaistanut nuo uskomukset, mutta tiukassa ovat vieläkin. Olen tehnyt pitkän työuran terveydenhuollon alalla, opiskellut kaiken aikaa työn ohessa ja ollut nyt yrittäjä vuoden verran. Alku on ollut hankalaa ja kivikkoista mutta en aio luopua tästä omasta unelmasta jonka olen saanut edes alkuun 🙂

  5. Omalla kohallani: Kuinka suhtaudun siihen työntekoon. Ajattelenko aamulla: ’onpa ”kurjaa” mennä töihin. Vai ajattelenko: tänään on hyvä työpäivä.

  6. Niin tuttua! Olen opetellut sanomaan ääneen, että on ihanaa saada leipänsä tekemällä sitä, mitä rakastan. Ja että on mahtavaa saada rahaa sillä, että annan eteenpäin parasta, mitä minulla on. Aluksi tuntui jotenkin rooroolta ja lesottamiselta, mutta nyt jo alkaa sujua ja uskon, että oma hyvä olo menee eteenpäin.

  7. Tätä prosessia oon käynyt jo pitkään läpi. Mulle on uskoteltu, että mun pitää luottaa elämään ja sen kantavuuteen, näin lähinnä ääninä ja visioina, mitä olen kokenut.

    Tietyssä määrin, että on myös ihan turvallista mennä pienin askelin, esimerkiksi alkaa harrastuksena tekemään sitä mistä nauttii ja katsoa, minne se vie, mieli avoinna. Toki siinä on riskinsä, että alkaa ajatella ja rajoittaa itseään ”Tää on vain harrastus”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *