Oman elämäsi itsenäisyyspäivä

Suomi on ollut itsenäinen valtio 101 vuotta.

Valtiolle itsenäisyys tarkoittaa autonomiaa, lupaa päättää vapaasti omista asioistaan, tehdä niin kuin itse parhaaksi katsoo.

Itsenäisyys on tärkeää meille myös yksilöinä.

Olemme onnellisimpia silloin, kun koemme voivamme itse päättää, millaista elämää elämme ja millaisia valintoja teemme.

Tällaisen henkilökohtaisen autonomian pitäisi olla nykypäivän Suomessa itsestään selvää. Silti se ei ole.

Vaikka ei olekaan ulkoista auktoriteettia, joka voisi sanoa, miten saamme ja emme saa elää, monella meistä on sellainen tunne, kuin jokin itseämme korkeampi auktoriteetti olisi olemassa, ja alitajuisesti odotamme siltä lupaa toteuttaa unelmamme ja elää sellaista elämää, kuin syvällä sisällämme haluamme.

Muistan vielä selvästi, miten paljon itse aikoinani pelkäsin tuota kuviteltua auktoriteettia.

Pelkäsin hänen tulevan sanomaan minulle, että en saa tehdä sitä mitä oikeasti haluan, vaan että minun pitää mennä ”oikeisiin” töihin.

Niin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut, koska sellaista auktoriteettia ei ole.

Aloin pikkuhiljaa tajuta syvällä tasolla, että minä itse olen oman elämäni korkein auktoriteetti, se, joka antaa tai on antamatta luvan luoda elämästäni sellaista kuin oikeasti haluan.

Sinä olet myös korkein auktoriteetti omassa elämässäsi.

Jos huomaat vielä odottavasi alitajuisesti, että joku tulee antamaan sinulle luvan toteuttaa jotain, mitä oikeasti haluat, lakkaa odottamasta.

Anna itsellesi lupa nyt.

Vasta sen jälkeen on aika miettiä, miten.

Miten vapaudut rahan aiheuttamasta pitkäaikaisesta stressistä lopullisesti


Se jäytää sisälläsi jatkuvana huolena, ahdistuksena, pelkona, tai jopa lamaannuksena tai paniikkina.

Jatkuva stressi siitä, riittävätkö rahat.

Pitkäaikainen stressi vie voimia ja estää sinua keskittymästä täysillä niihin asioihin, jotka ovat sinulle tärkeimpiä, kuten läsnäoloon perheen ja ystävien kanssa, elämäntehtävään, luovaan itseilmaisuun tai muiden syvältä sisältäsi kumpuavien unelmiesi toteuttamiseen.

Stressiä tulee monista eri lähteistä, mutta rahaan liittyvä stressi on yksi pahimmista ja kokonaisvaltaisimmista, ja sillä on valtava vaikutus ajankäyttöösi, ihmissuhteisiisi ja yleiseen elämänlaatuusi, jopa terveyteesi.

Nyt on aika tehdä asialle jotain ja poistaa pitkäaikaisen stressin aiheuttaja eli huono taloudellinen tilanne lopullisesti!

Kuulostaako yliampuvalta? Asiantuntijoiden mukaan kuka tahansa voi parantaa taloudellista tilannettaan, ja tässä postauksessa opit, miten teet sen omalla kohdallasi.

Ottaessasi postauksesta oppimasi asiat käyttöösi arjessasi rahaan liittyvä stressisi helpottuu kuukausi kuukaudelta, kunnes se jää kaukaiseksi muistoksi, ja tunnet helpotusta, keveyttä ja iloa ajatellessasi rahaa ja taloudellista tilannettasi.

Miten vapaudut rahan aiheuttamasta pitkäaikaisesta stressistä lopullisesti

Rahan aiheuttama stressi vie turhaan voimavarojasi

Syitä siihen, että taloudellinen tilanteesi aiheuttaa sinulle stressiä, voi olla monia.

Sinulla voi olla hyvin pienet tulot, jotka riittävät niukin naukin perustarpeisiin.

Saatat olla niin korviasi myöten veloissa, että tilanne alkaa tuntua täysin toivottomalta.

Olet saattanut kokea äkillisen taloudellisen takaiskun, etkä tiedä, miten pääset takaisin jaloillesi.

Tai olet stressaamiseen taipuvainen ihminen, ja taloudellinen tilanteesi saattaa olla jopa ihan ok, mutta kannat silti huolta tulevaisuudesta.

Haluan sinun tietävän, että olitpa missä tahansa tilanteessa taloutesi kanssa, et ole yksin. Ympäri maailman on miljoonia ihmisiä, jotka kärvistelevät aivan samojen asioiden kanssa.

Haluan sinun tietävän myös, että kaikki rahaan ja taloudelliseen tilanteeseesi liittyvät tunteesi – huoli, pelko, turhautuminen, voimattomuus, häpeä, syyllisyys, lannistuminen – mitä tahansa tunteita taloudellinen tilanteesi sinussa herättääkin, ne ovat täysin normaaleja, eikä sinussa ole mitään vikaa, koska tunnet niitä.

Kolmas asia, jonka haluan sinun tietävän on se, että tästä on tie ulos. Sinun ON mahdollista luoda sellainen taloudellinen tilanne, joka saa sinut tuntemaan helpotusta, keveyttä ja iloa. Sinä voit muuttaa tilanteesi niin, että pystyt antamaan enemmän itsestäsi itsellesi, läheisillesi, työllesi ja muille tärkeille asioille, ja nauttimaan elämästä täysin siemauksin.

Tässä postauksessa tulen kertomaan, miten onnistut siinä. Sen jälkeen pallo on sinulla eli sinun pitää itse toteuttaa oppimasi asiat käytännössä.

 

Stressi häviää poistamalla stressin syy – ei lievittämällä stressin oireita

Stressi on nykyelämässä niin yleistä, että toisinaan keskitymme ainoastaan lievittämään stressin oireita pureutumatta sen enempää siihen, mikä aiheuttaa meille stressiä, ja miten voimme poistaa stressin aiheuttajan elämästämme.

Me yritämme lievittää stressiä syömällä ja juomalla liikaa, liikkumalla asiantuntijoiden ohjeiden mukaan, parantamalla unihygieniaa, joogaamalla, mindfulnessilla, meditoinnilla, rentoutusäänitteillä ja -musiikilla jne.

Stressin tarkoitus on hälyttää sinua mahdollisesta vaarasta. Rahaan liittyvä stressi kertoo sinulle, että taloudellisessa tilanteessasi on jotain uhkaavaa, joka kaipaa huomiotasi.

Ikävä kyllä stressi ei valmista sinua ongelman ratkaisemiseen, vaan päinvastoin ”sulkee” ajatteluun liittyviä osia aivoistasi niin, että voisit keskittyä taistelemaan, pakenemaan tai jähmettymään paikoillesi pelastaaksesi henkesi.

Valitettavasti mistään näistä kolmesta reaktioista ei ole sinulle hyötyä rahaan liittyvän stressin lievittämisessä.

Jotkin yllä mainituista stressinhallintamenetelmistä voivat kuitenkin laukaista stressiäsi sen verran, että pystyt katsomaan tilannettasi ajatuksella, näkemään sen selkeästi – ja tekemään tarvittavat muutokset.

Suurin ongelma ja suurin syy rahasta stressaamiseen useimmilla ihmisillä on miten saada laskut maksettua.

Monilla ihmisillä on sama ongelma riippumatta siitä, miten suuret tulot heillä on.

Joillain ihmisillä tulot todella ovat niin pienet, että ne on vaikea saada riittämään edes peruselinkustannuksiin.

Monella peruselinkustannukset hoituvat helposti, mutta niiden lisäksi on tullut muista rahallisia velvollisuuksia, jotka on hoidettava kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

Miten vapaudut rahan aiheuttamasta pitkäaikaisesta stressistä lopullisesti

Ongelman ydin on osittain köyhässä ja keskiluokkaisessa tavassa käyttää rahaa

Tiesitkö, että on olemassa kolme erilaista tapaa suhtautua rahaan ja käyttää sitä: köyhä, keskiluokkainen ja rikas.

Köyhä tapa käyttää rahaa on kuluttaa kaikki. Osa rahoista menee tietysti pakollisiin peruselinkustannuksiin, mutta jos rahaa jää yli, se laitetaan kulutukseen. Ei siis kerrytetä omaisuutta millään tavalla.

Keskiluokkainen tapa käyttää rahaa on hankkia itselleen omaisuutta, jonka pitäminen maksaa: omistusasunto tai omakotitalo, auto, kesämökki jne. Lisätään tähän vielä vuosittaiset etelänmatkat ja osamaksuilla ostettavat uudet sohvat, keittiöt ja taulu-tv:t.

Keskiluokkainen tapa kerryttää omaisuutta kerryttää helposti myös velkaa.

Velasta tuleekin monelle keskiluokkaiselle rahankäyttäjälle raskas ja stressaava taakka, joka pakottaa puurtamaan töissä, että saadaan kaikki maksetuksi.

Velka on myös yksi suurimmista rahaan liittyvistä stressin aiheuttajista.

Rikas tapa käyttää rahaa on hankkia sellaista omaisuutta, joka ei kerrytä velkaa, vaan tuo lisää tuloja. Näitä voi olla esimerkiksi osakkeet tai sijoitusasunnot.

Ihmiset, joilla on rikas tapa käyttää rahaa, eivät hanki asioita tai kokemuksia heti kun tulee mieliteko, vaan he hankkivat haluamansa asiat vasta sitten, kun he saavat sijoituksistaan niin paljon tuottoa, että he voivat hankkia haluamansa asiat tuotoilla.

 

Millainen tapa sinulla on käyttää rahaa?

Jos sinulla on köyhä tapa käyttää rahaa, sinulla ei ole mitään omaisuutta tai säästöjä, jotka turvaisivat taloutesi, jos jotain ikävää tapahtuisi.

Jos sinulla on keskiluokkainen tapa käyttää rahaa, sinulta ei ainoastaan puutu taloudellinen tasapaino ja turva, vaan elät suurella riskillä.

Et ole ehkä tiedostanut sitä, koska velaksi eläminen on niin normaalia nyky-yhteiskunnassa. Normaali ei silti välttämättä ole tervettä, ja tässä tapauksessa normaali maksaa sinulle yöunesi ja paljon muutakin.

Jos jotain tapahtuisi ja tulosi esimerkiksi pienenisivät äkkiä, sinun pitäisi peruselinkustannusten lisäksi saada jostain rahaa myös velkojen maksuun. Ei ihme, jos taloudellinen tilanteesi aiheuttaa sinulle stressiä.

Jos sinulla on rikas tapa käyttää rahaa, et luultavasti lue tätä postausta, mutta sinulla ei olekaan rahan aiheuttamaan huolta ja stressiä, vaan olet luonut itsellesi taloudellisen tasapainon ja turvan.

Lyhyesti sanottuna olet nykyisessä taloudellisessa tilanteessasi, jossa raha aiheuttaa sinulle suurta stressiä, siksi, että tapasi käyttää rahaa ei ole ollut paras mahdollinen.

Hyvä uutinen on, että pystyt muuttamaan tapaasi käyttää rahaa, ja kunhan vain tiedät mitä olet tekemässä, taloudellinen tilanteesi alkaa väistämättä muuttua kuukausi kuukaudelta paremmaksi.

Kestävän taloudellisen hyvinvoinnin luomiseen voi mennä jonkin aikaa, mutta jokainen askel oikeaan suuntaan tuo sinulle vähän enemmän helpotusta, keveyttä ja iloa.

Miten vapaudut rahan aiheuttamasta pitkäaikaisesta stressistä lopullisesti

Aloita luomalla terve tapa käyttää rahaa

Puhun köyhästä, keskiluokkaisesta ja rikkaasta tavasta käyttää rahaa havainnollistaakseni, että erilaiset tavat käyttää rahaa johtavat erilaisiin lopputuloksiin.

Sinun ei tarvitse omaksua mitään näistä tavoista suoraan, ja parempi onkin, jos mietit asiaa ja luot sellaisen tavan käyttää rahaa, joka sopii juuri sinulle.

Köyhä tapa käyttää rahaa on sellainen, joka ei luo yhtään omaisuutta. Asutaan vuokralla, ja jos rahaa jää perustarpeiden yli, se kulutetaan.

Huomaa, että sinulla voi olla köyhä tapa käyttää rahaa, vaikka sinulla olisikin hyvät tulot tai vaikka valtava perintö. Kyse ei ole siitä, miten paljon rahaa on käytettävissä, vaan miten käytät sitä.

 

Monilla maailmanparantajaihmisillä on köyhä tapa käyttää rahaa

Niin oli minullakin aikoinaan.

Maailmanparantajat kokevat usein rahan pahana. He kuvittelevat, että rikkaat ovat ahneita ja itsekkäitä.

Maailmanparantajat ajattelevat, että raha ei ole tärkeää, ja että auttamistyötä pitäisi tehdä pyyteettömästi. Toisin sanoen siitä ei saisi pyytää rahaa, ei ainakaan niin paljoa, että sillä eläisi mukavasti.

Maailmanparantajat eivät ole kiinnostuneita materiasta vaan henkisistä arvoista ja toisten auttamisesta. Jos heiltä joskus jää rahaa yli, he luultavasti antavat sen jollekin toiselle.

Maailmanparantajan on hyvä tiedostaa, että myös hän itse on arvokas, ja hänellä on oikeus haluta niitä asioita, joita hän haluaa.

Jos sinä olet maailmanparantaja, sinun on hyvä tiedostaa, onko sinulla rajoittavia uskomuksia, joiden mukaan sinun ei ole oikein elää taloudellisessa runsaudessa ja saada kaikkea mitä haluaisit. Minulla ainakin oli näitä riittämiin.

Tunnetko koskaan katkeruutta siitä, että et saa sitä mitä haluaisit (vaikka annat niin paljon toisille)?

Tunnetko taloudellisen tilanteesi rajoittavana, vaikka tietoisessa mielessäsi ajatteletkin, että raha ei ole tärkeää?

Luodaksesi terveen suhteen rahaan sinun on hyvä myöntää, että raha on tärkeää, ja että se on tärkeää myös sinulle. Ei sen itsensä vuoksi, vaan sen vuoksi, mitä kaikkea se mahdollistaa.

Et ole paha tai itsekäs, koska haluat luoda itsellesi taloudellista hyvinvointia. Sinä olet arvokas, ja sinulla on oikeus pitää huolta itsestäsi, jos ei muuten niin sen vuoksi, että pystyt pitämään huolta toisista.

Ala opetella sallimaan se, että rahaa jää yli. Sinun ei tarvitse hankkiutua siitä heti eroon. Ala myös sallia itsellesi ajatus, että saat saada riittävän hyvät tulot tekemällä sitä minkä koet merkitykselliseksi ja tärkeäksi.

Jos sinusta tuntuu siltä, että sinun on jo korkea aika saada vähän nauttiakin rahan tuomasta vapaudesta, aloita tilaamalla ilmainen videosarja 3 tapaa kokea taloudellista runsautta NYT HETI.

 

Tuhlaaja haluaa kokea nautintoa heti

Jos et samaistunut maailmanparantajaan, olet ehkä rahankäyttäjätyypiltäsi tuhlaaja.

Tuhlaajana sinulle on tärkeää tuntea nautintoa tässä hetkessä, ja se on saanut sinut käyttämään rahaa huolettomasti.

Toisin sanoen olet käyttänyt rahaa enemmän kuin sinulla on. Olet saattanut käyttää rahaa köyhällä tavalla hankkimatta omaisuutta tai keskiluokkaisella tavalla hankkimalla omaisuutta, joka on kerryttänyt sinulle velkaa.

Nyt stressaat, koska sinun pitää maksaa käyttämäsi rahat takaisin, ja se on tuskastuttavaa ja tylsää ja estää sinua saamasta muita asioita, jotka toisivat sinulle iloa ja nautintoa.

On olemassa kahdenlaista mielihyvää: lyhytaikaista ja pitkäaikaista. Ollakseen onnellinen ihmisen pitäisi kokea tasapainoisesti molempia.

Pitkäaikaista mielihyvää tuovat asiat ovat niitä, jotka tekevät meidät oikeasti onnellisiksi. Aina niillä ei ole mitään tekemistä rahan kanssa, mutta monessa kohtaa rahasta on apua.

En usko, että sinun tarvitsee luopua mielihyvästä kääntääksesi taloutesi kestävälle pohjalle ja saadaksesi rahaa jäämään yli joka kuukausi.

Tässä on muutamia vinkkejä miten se onnistuu:

 • Tee lista asioista, jotka tuovat sinulle pitkäaikaista mielihyvää ja onnellisuutta ja ala suunnata rahojasi niihin
 • Listaa kaikki sellaiset asiat, jotka tuovat sinulle lyhytaikaista mielihyvää, mutta jotka eivät vaadi paljoa tai yhtään rahaa, ja jotka ovat helposti saatavilla silloin, kun kaipaat piristystä tai lohdutusta
 • Ala ajatella, miten hyvältä tuntuu tulevaisuudessa, kun olet hoitanut raha-asiasi todella hyvin, kun sinulla ei ole velkaa, ja sinulla on aidosti varaa niihin asioihin, jotka todella lisäävät onnellisuuttasi
 • Fiilistele, miten hyvältä tuntuu välttää ostamasta asioita, jotka tuovat mielihyvää vain ohikiitävän pienen hetken ajaksi, ja käyttää rahaan sen sijaan niihin asioihin, jotka tuovat sinulle jatkuvaa, pitkäaikaista mielihyvää ja aitoa onnellisuutta
 • Tee säännöllisesti kivoja asioita, jotka eivät vaadi paljoa tai yhtään rahaa
 • Tee inventaario kaikesta mitä olet ostanut, joka ei tuo sinulle enää mielihyvää, ja anna tai myy ne eteenpäin
 • Opettele palkitsemaan itsesi ja lohduttamaan tai ilahduttamaan itseäsi muulla tavoin kuin ostamalla

Miten vapaudut rahan aiheuttamasta pitkäaikaisesta stressistä lopullisesti

Säästäjä on ottanut ensimmäisen askeleen mieltä rauhoittavaan taloudelliseen tilanteeseen

Ehkä et kuulu (ainakaan täysin) kumpaankaan yllä mainittuun rahankäyttäjätyyppiin, vaan ehkä olet säästäjä.

Säästäjänä sinulla saattaa olla köyhä tapa käyttää rahaa siinä mielessä, että et hanki minkäänlaista omaisuutta.

Sinulla voi myös olla siinä mielessä rikas tapa käyttää rahaa, että et osta velaksi, vaan säästät siihen asti, kunnes sinulla on varaa siihen mitä haluat tai tarvitset.

On myös mahdollista, että sinulla on keskiluokkainen tapa käyttää rahaa siinä, että kerrytät omaisuutta, josta maksat sen sijaan, että kerryttäisit omaisuutta, joka toisi sinulle lisää tuloja.

Olet jo oppinut luomaan sen mitä aion opettaa seuraavaksi eli taloudellisen tasapainon. Olet siis tässä suhteessa pidemmällä kuin muut rahankäyttäjätyypit, mutta sinulla on vielä paljon opittavaa siitä, miten nauttia rahoistasi ja miten käyttää niitä sellaisella tavalla, että ne luovat sinulle todellista taloudellista runsautta.

Jos sinun on vaikea sallia itsesi käyttää rahaa mihinkään, mikä toisi sinulle nautintoa, opi lisää taloudellisen runsauden toisesta osatekijästä eli omannäköisen elämän luomisesta ilmaisesta 3 tapaa kokea taloudellista runsautta NYT HETI -videosarjasta.

 

Välttelijä saattaa stressata rahasta enemmän kuin tarvitsisi

Neljäs rahankäyttäjätyyppi, jonka haluan nostaa tässä esiin, on välttelijä.

Välttelijällä voi olla köyhä tai keskiluokkainen tapa käyttää rahaa, mutta ei rikas, koska rikas tapa käyttää rahaa sisältää sen, että seuraa menojaan todella tarkkaan.

Välttelijä sen sijaan tekee kaikkensa, että hänen ei tarvitsisi tietää, mihin hänen rahansa menevät, ja paljonko hänen tilillään on rahaa.

Välttelijä tekee niin, koska häntä pelottaa, että tilanne on kamala.

Joskus se onkin, varsinkin, jos välttelijä on samaan aikaan myös tuhlaaja.

Omalla kohdallani huomasin kuitenkin, että kun lakkasin välttelemästä taloudellisen tilanteeni kohtaamista, sain nähdä, että tilanne oli parempi kuin luulin.

Olin stressannut turhaan.

Ja vaikka tilanne olisi todella huono, välttelijälle on hyödyllisempää kohdata tilanne mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, koska silloin asioille on helpompi tehdä jotain.

Välttelijälle sanoisin saman kuin maailmanparantajalle: opettele pitämään rahasta.

Opettele pitämään erityisesti siitä, että tiedät koko ajan, mikä tilanteesi rahan suhteen on, ja paljonko tililläsi on rahaa.

Ajattele sitä varmuutta, kun ei tarvitse miettiä kaupassa, hyväksyykö maksupääte korttimaksun vai ei.

Ajattele helpotusta ja huolettomuutta jota tunnet, kun tiedät kassalle mennessäsi, että rahat varmasti riittävät.

Miten vapaudut rahan aiheuttamasta pitkäaikaisesta stressistä lopullisesti

Taloudellinen tasapaino syntyy ylijäämäisestä taloudesta

Kun taloutesi on epätasapainossa, se on epävakaa. Silloin mikä tahansa pienikin taloudellinen takaisku horjuttaa talouttasi pahasti.

Tämä aiheuttaa useimmissa ihmisissä voimakasta stressiä.

Kun taloutesi on epätasapainossa, sinulla hyvin todennäköisesti on niin sanottuja huonoja lainoja, eli lainoja, joista maksat korkeaa korkoa, mikä ei varmastikaan auta viemään talouttasi oikeaan suuntaan.

Kun taloutesi on epätasapainossa, käytät joka kuukausi kaikki rahasi, eikä yhtään jää yli. Jos olet niin kuin 83% suomalaisista, tilisi saldo menee joka kuukausi nollaan.

Taloudellisen tasapainon luominen on ensimmäinen askel rahaan liittyvään mielenrauhaan ja helpotukseen.

Luodaksesi taloudellisen tasapainon sinun on siis käännettävä taloutesi suuntaa niin, että kuun lopussa tilillesi jää rahaa.

Tämä kuulostaa hyvin yksinkertaiselta, mutta kahdeksalle kymmenestä suomalaisesta se on haaste!

Minustakin tuntui alussa mahdottomalta saada rahaa säästöön, varsinkin kun minulla ja avomiehelläni, jonka kanssa minulla on yhteinen talous, molemmilla oli epäsäännölliset tulot. Vähitellen rahaa alkoi kuitenkin löytyä.

 

Ylijäämäisen talouden luominen alkaa menojen kartoittamisella

Pystyäksesi luomaan taloudellisen tilanteen, joka synnyttää sinussa mielenrauhaa ja iloa, sinun on alettava seurata menojasi hyvin tarkkaan.

Olen pahoillani, mutta se on ainoa keino.

Hyvä uutinen on, että menojen seuraamisen ei tarvitse olla niin ikävää ja vaikeaa, kuin miltä se saattaa tuntua.

Itse asiassa menojen seuraaminen ja suunnitteleminen voi olla hyvin innostavaa, kun huomaat, miten paljon pystyt vaikuttamaan tilanteeseesi!

 

Peruselinkustannusten laskeminen auttaa sinua selvittämään taloutesi tilan

Tiedostaaksesi millaisessa tilassa taloutesi on, sinun on todella hyödyllistä laskea, kuinka suuri osa tuloistasi menee peruselinkustannuksiin. Ohjeet peruselinkustannusten laskemiseen löydät ilmaisesta videosarjasta 3 tapaa kokea taloudellista runsautta NYT HETI.

Kartoita myös lainatilanne

Kun olet laskenut peruselinkustannukset, laske myös, paljonko sinulla menee lainanlyhennyksiin joka kuukausi. Laske lainoihin myös kaikki osamaksut.

Laske, kuinka suuri prosentti tuloistasi menee lainojen lyhennyksiin. Tämä voi olla hyvin silmiä avaavaa. Sitä se oli ainakin minulle.

 

Kuinka paljon rahoistasi menee asioihin, jotka eivät tuo sinulle syvää iloa?

Laske seuraavaksi, kuinka paljon käytät rahaa kuussa asioihin, joita et tarvitse, ja jotka eivät lisää onnellisuuttasi millään tavalla.

Asioihin, jotka ovat ihan kivoja, ja jotka saattavat lisätä mukavuuttasi, mutta jotka eivät todella vaikuta onnellisuuteesi millään tavalla.

Sinulla ei todennäköisesti tule lähiaikoina olemaan rahaa KAIKKEEN mitä haluat, joten tämä on sinun tilaisuutesi PRIOSOIDA halujasi ja toiveitasi.

Vaurausvalmentajat neuvovat suuntaamaan rahat asioihin, jotka tuovat eniten iloa ja onnellisuutta. Kas kummaa, onnellisuusvalmentajat voisivat sanoa ihan samaa.

Taloudellisen runsauden luomisessa, vaurastumisessa ja jopa rikastumisessa ei ole kyse siitä, että haalitaan niin paljon rahaa kuin mahdollista.
Kyse on siitä, että eletään niin omannäköistä elämää kuin mahdollista.

Laske siis, paljonko käytät rahaa kuussa täysin turhiin asioihin, ja ala suunnata niitä rahoja asioihin, jotka lisäävät onnellisuuttasi.

Tämä on tärkeää taloudellisen tasapainon ja hyvinvoinnin kannalta. Vaikka oletkin luomassa itsellesi ylijäämäistä taloutta, on liian kova hinta saada ylijäämä aikaan sillä, että et saa yhtään mitään mitä todella haluat.

Puskuri synnyttää taloudellisen turvan

Kun alat seurata ja suunnitella menojasi tulet huomaamaan, että aina tulee eteen tilanteita, joissa voit tietoisesti valita kuluttaa rahat tai laittaa ne säästöön.

Kyse voi olla pienistä summista, mutta pienistä asioista syntyy ajan kanssa iso muutos.

Kun rahaa alkaa jäädä yli, ala laittaa yli jäävä raha sivuun ja muodostaa niin sanottu puskuri.

Puskuri on turvanasi, jos tulee pieniä tai suuria taloudellisia takaiskuja.

Asiantuntijat suosittelevat säästämään puskuriin niin paljon rahaa, että selviät sillä 2-24 kuukautta, jos jotain todella ikävää tapahtuu.

Tiedän, että tämä tuntuu isolta summalta, ehkä jopa mahdottomalta. Se saattaa tuntua lannistavalta ajatukselta. Älä kuitenkaan luovuta vielä!

Minulla itsellänikään ei tätä kirjoittaessa ole edes kahden kuukauden puskuria. Se on kuitenkin työn alla, ja joka kuukausi puskurini kasvaa vähän lisää.

Jos puskurin säästäminen tuntuu sinusta vaikealta tai lannistavalta, ajattele näin: Vaikka et koskaan saisikaan kasaan edes kahden kuukauden menoja vastaavaa summaa, niin pienikin puskuri luo sinulle jo jonkinasteista taloudellista turvaa.

Lisäksi sinun on hyvä tiedostaa, että usko kasvaa tekemisen ja onnistumisen myötä. Kun näet, että sinulla jää kuin jääkin säästöön edes muutama euro kuussa, alat pian uskoa, että saat säästöön enemmän.

Maksa ensin huonot lainat

Jos sinulla on korkeakorkoisia lainoja, on järkevää laittaa yli jäävä raha niiden maksamiseen.

Ja tietenkin lakata velkaantumasta lisää.

Selvitä, mikä saa sinut velkaantumaan. Kun ymmärrät, miksi velkaannut, sinun on helpompi muuttaa toimintaasi ja luoda ylijäämäinen talous.

Vaikka maksaisitkin huonoja lainoja pois, monet asiantuntijat suosittelevat laittamaan samaan aikaan pienen summan säästöön.

Kannattaa myös asennoitua niin, että kun olet maksanut ensimmäisen lainasi kokonaan pois, laitat jatkossa lainanlyhennyksen suuruisen summan säästöön joka kuukausi.

Jos et voi tai halua säästää, kasvata tulojasi

Jos tulosi eivät yksinkertaisesti riitä säästämiseen, tai et halua säästää mistään mihin tällä hetkellä laitat rahaa, ainoa keino luoda taloudellinen tasapaino ja turva on kasvattaa tulojasi.

Tiedän, tämäkään ei välttämättä tunnu helpolta. Se voi tuntua päinvastoin ihan mahdottomalta.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse vielä tietää, miten se onnistuu. Keinot löytyvät ajan kanssa, kun otat itsellesi nyt tavoitteeksi saada nykyistä enemmän rahaa joka kuukausi.

Luo useampia tulonlähteitä

Yksi tapa luoda taloudellista turvaa varsinkin silloin, kun puskuria ei vielä ole, on luoda useita eri tulonlähteitä. Vaikka yksi tulonlähde tyrehtyisikin, jäljelle jää vielä muita, jotka auttavat sinua pitämään taloutesi tasapainossa.

Tarkista vakuutukset

Elämässä tapahtuu kaikenlaista, mihin ei voi itse vaikuttaa.

Saatat esimerkiksi joutua olemaan pitkään poissa töistä oman tai perheenjäsenen sairauden takia.

Millä tavalla olet varautunut pidempiaikaiseen tulojen pienenemiseen? Millaisia korvauksia voit saada vakuutuksista, jos jotain vastaavaa tapahtuu?

Kun rahaa on käytössä vähän, voi tuntua turhalta maksaa vakuutuksista. Tiukan paikan tullen hyvä vakuutus voi kuitenkin pelastaa paljon.

Tee eläkesuunnitelma

Monet havahtuvat vähän ennen eläkeikää siihen, että tulot tulevat pienenemään eläkkeelle jäädessä noin puolella.

Jos et halua muuttaa elämäntapaasi eläkkeellä täysin, varaudu eläkkeelle jäämiseen jo etukäteen.

Jos taloudellisen turvan luominen tuntuu vieläkin vaikealta, aloita tästä

Kun minä alan luoda elämääni jotain, mitä todella haluan, mutta jonka toteutumiseen minun on vaikea uskoa, luon ensin mielikuvan onnistumisesta.

Tätä kutsutaan visualisoinniksi.

Visualisoidessasi luot mielikuvan siitä, että elät jo haluamasi todellisuuden keskellä.

Visualisoidessasi taloudellista tasapainoa ja turvaa alat yksinkertaisesti luoda mielessäsi kuvan tulevaisuudesta, jossa sinulla jää rahaa säästöön joka kuukausi.

Samalla kun luot mielikuvan, tunnet mahdollisimman syvästi koko kehossasi, miten hyvältä tuntuu, kun taloutesi on tasapainossa, ja puskurisi kasvaa joka kuukausi.

Jos sinulla on lainaa, voit lisätä visualisointiin mielikuvan ja tunteen siitä, että lainat vähenevät joka kuukausi, ja olosi kevenee.

Visualisoidessasi säännöllisesti (päivittäin) alat syöttää alitajuntaasi mielikuvaa tulevaisuudesta, jossa sinulla on pysyvä taloudellinen tasapaino ja turva, ja jossa tunnet helpotusta, keveyttä ja iloa taloudellisesta tilanteestasi.

Kun toistat visualisointia riittävän monta kertaa, alitajuntasi alkaa uskoa, että tulevaisuudessa sinulla todellakin on taloudellinen tasapaino ja turva.

Alitajunnan voima on valtava. Kun alitajuntasi uskoo, että luot taloudellisen turvan ja tasapainon, niin sinä luot sen. Alitajuntasi alkaa ohjata sinua taloudellista tasapainoa ja turvaa kohti, ja saat omin silmin nähdä, että taloudellinen tasapaino ja turva vain yksinkertaisesti alkavat toteutua.

***

Tilaa myös ilmainen videosarja 3 tapaa kokea taloudellista runsautta NYT HETI.

Miten vapaudut rahan aiheuttamasta pitkäaikaisesta stressistä lopullisesti

Se tunne, että rahat riittävät


Kukapa meistä ei olisi törmännyt toistuvasti tilanteeseen, jossa rahat eivät riitä. Suomi on kalliin hintatason maa, ja on erittäin helppo saada rahaa kulumaan.

Toisille ihmisille rahojen riittämättömyys on kuitenkin suurempi ongelma kuin toisille.

Usein pienituloiset törmäävät herkemmin siihen, että rahat loppuvat.

Toisaalta keskiluokkaiset ja varakkaat törmäävät usein samaan ongelmaan, vain eri muodossa.

Kun rahaa on enemmän, on helppo ottaa lainaa ja tehdä suurempia hankintoja osamaksulla, jolloin jossain vaiheessa voi havahtua tilanteeseen, jossa merkittävä osa tuloista menee lainanlyhennyksiin ja osamaksuihin. Rahaa ei enää jää asioihin, joita oikeasti haluaisi, ja jotka lisäisivät onnellisuutta.

Tunne siitä, että rahaa on riittävästi, ei ole ollenkaan riippuvainen tulojen määrästä, vaan kuka tahansa voi kokea, että rahaa on liian vähän.

Jos sinua stressaa, ahdistaa ja turhauttaa se, että rahat eivät riitä, haluat varmaan tietää, mitä asialle on tehtävissä, mielellään nyt heti.

 

 

Todellisuus, reaktiot ja reaktioiden synnyttämä kokemus

Ensinnäkin haluan sinun tietävän, että tarkastelen asioita paljon tunteiden kautta.

Tunteet ovat tärkeä osa elämää. Ne antavat asioille, ihmisille ja tilanteille merkityksen.

Ilman tunteita elämä olisi tylsää.

Aina kun puhun unelman tai toiveen toteuttamisesta, puhun siis myös tunteista ja tuon tunteet mukaan prosessiin.

Sinun unelmasi luultavasti on kokea, syvästi ja koko olemuksessasi, että rahaa on riittävän paljon.

Haluat tietää järjen tasolla, että sinulla on riittävästi rahaa, mutta haluat tuntea sen myös syvällä koko olemuksessasi. Tässä postauksessa keskityn erityisesti juuri tuohon tunteeseen siitä, että rahat riittävät.

Lähtökohtana on ymmärrys siitä, että sinulla voi olla vaikka kuinka paljon rahaa, mutta silti sinulla on sellainen tunne, että sitä ei ole tarpeeksi. Vaihtoehtoisesti sinulla voi olla vaikka kuinka vähän rahaa, mutta silti voit kokea, että rahat riittävät.

 

1) Todellisuus

Lähdetään liikkeelle siitä, että on olemassa todellisuus, jossa rahoillasi on tietty arvo, sanotaan vaikka 1500 euroa kuussa.

Voit siis ostaa kuukauden aikana tavaroita ja palveluita 1500 euron arvosta. Sen jälkeen rahasi loppuvat siltä kuulta.

Sinulla menee 350 e kuussa ruokamenoihin, 550 euroa asumiskuluihin, 250 euroa bensaan, pysäköintiin ja auton ylläpitokuluihin (keskimäärin) ja 80 e vakuutuksiin. Nämä ovat pakollisia elinkustannuksiasi. Tämä tekee 1230 euroa.

Pakollisten elinkustannusten jälkeen sinulle jää siis 270 euroa kaikkeen muuhun.

Sanotaan vielä, että lyhennät paria lainaa 100 euroa kuussa, eli sinulle jää käteen 170 euroa kaikkeen muuhun.

Tällä rahalla sinun pitää maksaa vaatteet, terveyteen liittyvät menot, harrastukset, ulkona käymiset ja kaikki muu.

Nyt käy kuitenkin niin, että autosi pitää viedä huoltoon. Kaikki ylimääräinen raha menee siihen, ja sinun pitää perua kaikki muut suunnitelmasi tältä kuulta. (Kuvitellaan esimerkin vuoksi, että 170 euroa riittää auton huoltoon.)

Tämä on todellisuus.

 

2) Reaktio

Sitten on reaktiosi todellisuuteen.

Reaktiosi syntyy asenteestasi, uskomuksistasi, ajatuksistasi ja tunteistasi.

Reaktiosi todellisuuteen synnyttää kokemuksesi.

Reaktio voi olla negatiivinen, neutraali tai positiivinen.

Jos reaktiosi on negatiivinen, saatat stressata siitä, riittävätkö rahat auton huoltoon. Saatat ärtyä, ahdistua, turhautua, panikoida tai lamaantua.

Jos reaktiosi on neutraali, tilanne ei oikeastaan synnytä sinussa minkäänlaisia tunteita. Et iloitse tilanteesta, mutta se ei myöskään haittaa sinua suuresti.

Positiivinen reaktio voi näyttää esimerkiksi siltä, että iloitset siitä, että sinulla on rahaa auton huoltoon. Saatat olla kiitollinen siitä, että sinulla ylipäätään on auto, jolla pääset kulkemaan helposti paikasta toiseen.

Saatat iloita myös siitä, että rahasi riittävät peruselinkustannuksiin ja vielä lainanlyhennyksiinkin.

 

 

 

3) Kokemus

Kokemuksesi tilanteesta muotoutuu todellisuuden sinussa synnyttämien reaktioiden mukaiseksi.

Negatiivinen kokemus todellisuudesta ei siis tarkoita sitä, että todellisuus on itsessään negatiivinen.

Ei ole mitään tiettyä tapaa, jolla sinun pitäisi reagoida esimerkissä kuvattuun todellisuuteen.

Negatiivinen, neutraali ja positiivinen reaktio ovat kaikki yhtä oikeita.

Et siis ole huono tai riittämätön, vaikka reagoisit negatiivisesti rahan kanssa vastaan tuleviin tiukkoihin tilanteisiin.

Reaktiosi ei myöskään kerro siitä, millainen olet.

Reaktio on vain opittu tapa.

Koska reaktio on opittu tapa, voit opettaa itseäsi reagoimaan eri tavalla kuin ennen.

Voit opetella reagoimaan esimerkiksi niin, että tunnet, että sinulla on aina riittävästi rahaa.

 

Uusi mindset: ”Minulla on riittävästi rahaa nyt, ja tulevaisuudessa minulla on vielä enemmän.”

Sinä voit itse muokata sekä konkreettista taloudellista tilannettasi että suhtautumistasi taloudelliseen tilanteeseesi.

Taloudellisen tilanteen konkreettisesta muuttamisesta puhun muissa postauksissa. Lue esim. 3 asiaa joita tarvitset elääksesi taloudellisessa runsaudessa loppuikäsi.

Voit luoda itsellesi sellaisen kokemuksen, että sinulla on aina riittävästi rahaa.

Tässä kohtaa haluan olla tarkka, sillä en halua sinun sekoittavan tätä taloudellisen tulevaisuuden luomiseen.

En puhu nyt manifestoinnista tai vetovoiman laista vaan mindsetista ja näkökulmasta ja tietoisesti valitusta kokemuksesta, että sinulla on riittävästi rahaa ja taloudellista runsautta nykyhetkessä.

Tämä on erityisesti sinulle, jolla on pienet tulot ja koet, että et halua tai voi ainakaan näissä olosuhteissa kasvattaa tulojasi.

Tämä on kuitenkin myös sinulle, jolla on hyvät tai ainakin riittävät tulot, mutta jolla on silti sellainen tunne, että rahaa ei ole koskaan tarpeeksi.

Et varmaan halua elää loppuikääsi tuntien tyytymättömyyttä taloudellista tilannettasi kohtaan.

Joten, ryhdytään siis hommiin.

(Ja jos olet kiinnostunut manifestoinnista, niin tämä työskentely tulee auttamaan sinua myös luomaan parempi taloudellinen tilanne tulevaisuudessa).

Tehtäväsi on siis luoda mindset, että sinulla on aina riittävästi rahaa.

Mindsetilla tarkoitan tässä asennetta.

Tällainen runsausmindset luo sinulle sellaisen kokemuksen ja tunteen, että sinulla on riittävästi rahaa.

Eikö olisi ihanaa tuntea joka hetki, että sinulla on riittävästi rahaa?

 

 

Mikä saattaa tehdä runsausmindsetin luomisen haastavaksi

Jos pystyisit tuosta vain muuttamaan mindsettisi ja siirtymään kokemukseen, että sinulla on aina riittävästi rahaa, tälle postaukselle ei olisi tarvetta.

Mikä siis estää sinua kokemasta, että rahaa on riittävästi?

Mindsetin muuttaminen tapahtuu harvoin kerralla, vaan se vaatii jatkuvaa työskentelyä. Tämä työskentely voi pitää sisällään mm. asioiden tarkastelemista uusista näkökulmista, tunnetyöskentelyä ja visualisointia tai uuden mindsetin vahvistamista voimalauseiden avulla.

Tämänhetkisen mindsettisi synnyttämät rajoitukset

Että voisit siirtyä helpommin runsausmindsettiin, käyn läpi nykyisen mindsettisi tuomia rajoituksia. Nykyistä mindsettiasi voisi sanoa niukkuusmindsetiksi vastakohtana sille, mitä olet luomassa eli runsausmindsetille.

1) Tottumus

Voi tuntua oudolta, mutta olet niin tottunut rahaan liittyviin negatiivisiin reaktioihisi, että niistä on tullut sinulle normi. Sinusta on luonnollista ja normaalia reagoida rahojen vähyyteen stressaamalla, ahdistumalla, ärtymällä, lannistumalla jne. Normaalia se ehkä onkin, mutta sinä voit silti ajan kanssa valita, reagoitko taloudelliseen tilanteeseesi negatiivisesti, neutraalisti vai positiivisesti (runsausmindset).

2) Näkökulma, että rahat eivät riitä

Mihin rahojesi pitäisi riittää?

Pitääkö niiden riittää heti?

Elämme ajassa, jossa kaiken pitäisi tapahtua just nyt heti.

Olemme tottuneet siihen, että tietokoneiden ja internetin maailmassa asiat tapahtuvat hyvin nopeasti. Myös media luo osaltaan illuusiota, että esimerkiksi menestys tulisi yhdessä yössä, kun todellisuudessa sen eteen on tehty töitä vuosikausia.

Tosielämässäkin syntyy helposti oletus, että asioiden pitäisi tapahtua nyt heti, varsinkin kun meitä pommitetaan joka päivä tuhansilla mielikuvilla lifestylesta ja paremmasta elintasosta ja niiden helposta rahoittamisesta lainarahalla pienenpienillä kuukausimaksuilla.

Tällaisessa ympäristössä voi olla vaikea hyväksyä, että oma tulotaso ei riitä kaikkeen mitä haluaisi tai mitä kuuluisi hankkia, koska kaikilla muillakin on.

 

3) Vertailu

Halusimme tai emme, vertailemme itseämme toisiin jatkuvasti. Emme halua olla huonompia kuin toiset. Emme halua olla köyhempiä kuin toiset. Emme halua, että meillä on vähemmän mukavuuksia tai mahdollisuuksia kuin toisilla.

Teemme tätä, vaikka kuvittelemme olevamme sen yläpuolella.

Tietyissä tilanteista vertailusta voi olla hyötyä ja se voi viedä eteenpäin. Yleensä vertailu kuitenkin vain masentaa, tai saa ponnistelemaan sellaisen elämäntavan vuoksi, joka ei välttämättä edes tee onnelliseksi.

Kun vertailet itseäsi toisiin taloudellisesti, mieti onko kyseinen ihminen käyttänyt rahojaan unelmiensa elämän luomiseen. Onko hän käyttänyt rahaa tavalla, joka tekee hänet syvästi onnelliseksi, vai käyttääkö hän rahaa toissijaisiin asioihin?

Jokainen meistä haaveilee joskus paremmasta elintasosta, mutta JOS sinun pitäisi valita elintason ja unelmaelämän tuoman syvän onnellisuuden välillä, kumman valitsisit?

Tarkoitan elintasolla erilaisia mukavuuksia, jotka tekevät elämästä helpompaa, mutta joita et viime kädessä tarvitse.

Unelmilla tarkoitan asioita, jotka ovat sinulle syvästi merkityksellisiä ja tuovat sinulle syvää onnellisuutta.

4) Rajoittavat uskomukset

Sinulla, kuten minulla ja kaikilla muillakin ihmisillä on valtava määrä rahaan liittyviä rajoittavia uskomuksia.

Toisilla niitä on enemmän kuin toisilla.

Minulla niitä on ollut paljon ja niiden purkamiseen on mennyt paljon aikaa, hikeä ja kyyneliä. Menee vieläkin.

Aina kun alat nostaa itseäsi ylöspäin taloudellisen hyvinvoinnin tikapuilla, törmäät rajoittaviin uskomuksiisi.

Niukkuusmindsetin omaavalla ihmisellä rajoittavat uskomukset voivat olla esimerkiksi tällaisia:

 • Raha on pahaa (joten en halua olla sen kanssa tekemisissä)
 • Rikkaat ovat ahneita ja itsekkäitä (joten en halua olla rikas)
 • Raha ei ole tärkeää (joten en keskity parantamaan huonoa taloudellista tilannettani)
 • Taloudellisen tilanteen muuttaminen on mahdotonta (joten en edes yritä)
 • En voi ansaita enempää kuin tämän tietyn summan kuussa
 • En ole riittävän hyvä voidakseni ansaita enempää

 

5) Puutteen tai niukkuuden tunne

Puutteen tai niukkuuden tunne heijastelee rajoittavia uskomuksiasi.

Ongelma ei läheskään aina ole se, että rahasi eivät riitä.

Ongelma on se tunne, joka sinulle syntyy silloin, kun rahasi eivät riitä.

 

Se tunne, että rahat riittävät

Muistatko, kun sanoin, että tunteet ovat tärkeä osa elämää?

Ne ovat sitä monella tavalla.

Ennen kuin alamme puhua enemmän tunteista, haluan sanoa tämän:

Tunteet ovat normaali ja luonnollinen osa elämää.

Jokaisella tunteella on syy olla olemassa.

Jokaisella tunteella on jokin tarkoitus.

Yksikään tunne ei siis varsinaisesti ole toista huonompi tai parempi.

Tunteiden tarkoitus on saada meidät kiinnittämään huomiota johonkin.

Tunteet kertovat myös, teemmekö asioita oikealla tavalla ja kuljemmeko oikeaan suuntaan.

Rahaan ja taloudelliseen tilanteeseesi liittyvä stressi, ahdistus, turhautuminen jne. ovat merkityksellisiä.

Ne kertovat sinulle jotain taloudellisesta tilanteestasi ja siitä, että sinun pitäisi muuttaa jotain tunteaksesi rahan suhteen helpotusta, mielenrauhaa, luottamusta ja iloa.

Rahaan ja taloudelliseen tilanteeseesi liittyvät negatiiviset tunteesi eivät siis ole ”vääriä” tai huonoja tai kiellettyjä.

Siitä huolimatta voit lähteä purkamaan taloudelliseen tilanteeseesi liittyvää vyyhtiä myös tunteiden päästä ja antaa tunnetyöskentelyn tehdä konkreettisen taloudellisen tilanteen muuttamisesta helpompaa.

Voit siis lähteä tietoisesti muuttamaan rahaan liittyviä tunteitasi positiivisen puolelle.

Positiivisia tunteita on valtavasti, ja voit itse valita mitä niistä haluat liittää rahaan ja taloudelliseen tilanteeseesi.

Tämän postauksen aiheen mukaisesti käsitellään tunnetta, että sinulla on riittävästi rahaa.

(Tiedän, se ei ole perustunteiden listalla, mutta juuri sitä sinä haluat, eikö totta?)

Tunnetyöskentelyn perusteet

Tämä tunnetyöskentely on tarkoitettu vain ja ainoastaan unelmien toteuttamiseen (kuten paremman taloudellisen tilanteen luomiseen).

Se ei ole terapiaa eikä perustu tieteelliseen tutkimukseen vaan omaan ja kanssaihmisten kokemukseen.

Tämän tunnetyöskentelyn tavoitteena on auttaa sinua saamaan se mitä haluat.

Tunnetyöskentely auttaa unelmien toteuttamisessa monella eri tavalla.

Oletko koskaan toteuttanut jonkun tietyn unelman tai tavoitteen, mutta saavutettuasi sen se ei tuntunutkaan siltä kuin olit kuvitellut?

Tunnetyöskentelyn avulla se ei olisi tuntunut pelkästään siltä kuin olit kuvitellut, vaan vieläkin paremmalta.

Entä oletko yrittänyt käyttää affirmaatioita apuna unelman toteuttamisessa, mutta luovuit tuskastuneena, koska aina kun ajattelit tai sanoit affirmaatioita, kuten ”minulla on aina riittävästi rahaa”, sinulle tuli inhottava tunne, että valehtelet itsellesi?

Tunnetyöskentely auttaa myös tässä.

Kun haluat kokea, että sinulla on riittävästi rahaa, kyse on ennen muuta juuri TUNTEESTA.

Vaikka kuinka ajattelisit, että sinulle riittää se raha joka sinulla jo on, mutta jos et TUNNE niin, kokemuksesi on, että sinulla ei ole riittävästi rahaa.

 

Tunne reaktiona ulkoiseen kokemukseen

Yleensä meidän kulttuurissamme ajatellaan, että tunne syntyy reaktiona ulkoiseen kokemukseen.

Osittain se onkin näin ja tulee aina olemaan.

Oman elämäsi luojana pystyt kuitenkin myös itse vaikuttamaan paljon siihen, milloin annat itsesi reagoida tunteella ulkoisiin tapahtumiin ja milloin et.

Olemme esimerkiksi tottuneet ajattelemaan, että tunnemme, että rahaa on riittävästi silloin, kun saamme tietyn verran rahaa kuussa.

Kun sitten saavutamme tuon kaivatun kuukausitulon, huomaamme haluavamme vielä vähän enemmän.

Emme saakaan tuolla haaveilemallamme summalla kaikkea mitä haluamme.

Tai kun huomaamme pystyvämme toteuttamaan pitkään haaveena olleita asioita, sisältämme nousee uusia haaveita.

Lopputuloksena emme vieläkään tunne, että meillä on riittävästi rahaa.

Toinen skenaario on, että uskomme, että meillä pitäisi olla tietty määrä rahaa/tuloja tunteaksemme, että rahaa on riittävästi.

Kun tulomme eivät koskaan kasvakaan niin isoiksi, emme saa koskaan, koko elämämme aikana kokea sitä ihanaa, helpottavaa, voimaannuttavaa tunnetta, että rahat riittävät.

 

Tunne valittuna sisäisenä kokemuksena

On olemassa myös toisenlainen lähestymistapa tunteisiin.

Se on se, että voimme luoda haluamiamme ja tarvitsemiamme tunteita koska tahansa ilman, että itsemme ulkopuolella tapahtuu mitään, mikä saisi sen aikaan.

Olemme siis omien tunteidemme luojia.

Vaikka olisitkin ajatellut esimerkiksi, että onnenlähde on sisälläsi, ja että voit tuntea kiitollisuutta koska tahansa, tämä ei silti ole välttämättä helppo taito, vaan sen mestaroiminen vaatii harjoittelua.

Pystytkö sinä esimerkiksi nyt luomaan sisälläsi syvän ja kokonaisvaltaisen tunteen siitä, että sinulla on riittävästi rahaa?

Pystyt ehkä saamaan siitä kiinni ajatuksen tasolla, mutta pystytkö kuvittelemaan, miltä tuntuu kokea koko kehossasi ja koko olemuksessasi, että sinulla on riittävästi rahaa?

 

Harjoitus tekee mestarin

Minäkin olen lähtenyt monen tunteen kohdalla aivan tyhjästä.

Esimerkiksi luottamus oli minulle hyvin vaikea tunne. Kesti pitkään, ennen kuin pystyin tuntemaan sen koko kehossani.

Nykyään pystyn tuomaan kehooni syvän luottamuksen tunteen hyvin nopeasti aina kun haluan, koska olen harjoitellut sitä ja purkanut sisältäni esteitä, joiden takia en pystynyt tuntemaan luottamusta aikaisemmin.

Nykyään tunnen myös jatkuvasti, että minulla on riittävästi (jopa yllin kyllin) rahaa.

Koska olen harjoitellut myös sitä ja purkanut sisältäni esteitä, joiden takia en pystynyt tuntemaan sitä aikaisemmin.

Kutsun tunnetta siitä, että minulla on riittävästi rahaa ja materiaa, runsauden tunteeksi.

Runsauden tunne on yksi taloudellisen runsauden kolmesta osa-alueesta.

Ilmaisessa videosarjassa 3 tapaa kokea taloudellista runsautta NYT HETI ohjaan harjoituksen, joka auttaa sinuakin luomaan syvän ja ihanan tunteen, että sinulla on riittävästi rahaa. Tilaa ilmainen videosarja tästä.

Mitä jos sinun onnistumisesi olisi uutinen

Kauppalehti tekee nyt mainoskampanjaa, jossa kuka tahansa voi tehdä itsestään uutisen. Kampanjassa voi valita haluamansa otsikon muutamista valmiiksi annetuista vaihtoehdoista ja muutamia muuttujia. Muuten teksti on valmiiksi kirjoitettu. Olet ehkä nähnytkin näitä jo somessa.

Makoilin hetki sitten sängyllä, ja mainoskampanja tuli jostain syystä mieleeni. Tulin ajatelleeksi, että sitä voi käyttää apuna visualisoidessaan itselleen sellaista tulevaisuutta, josta on aina haaveillut.

Halutessasi voit käydä luomassa oman uutisesi Kauppalehden sivuilla. Jos heiltä ei kuitenkaan löydy sinulle sopivaa uutista, voit kirjoittaa oman!

Ajattele unelmaasi ja mieti, miten siitä uutisoitaisiin, kun se on toteutunut. Älä anna sellaisen pikkuseikan häiritä, että uutismaailmalla ei ole tapana noteerata onnistumisiasi tai epäonnistumisiasi millään lailla. Tämä on ajatuksilla ja mielikuvilla leikittelyä, joka voi avata sinua unelmallesi aivan uudella tavalla.

Mieti siis, miten uutisesi otsikoitaisiin.

Sen jälkeen tartu kynään ja paperiin ja kirjoita uutisesi!

Voit kirjoittaa niin pitkään ja perusteellisesti kuin haluat, mutta ota tavoitteeksesi kirjoittaa vähintään puoli sivua tai 100 sanaa.

Fiilistele samalla, miltä tuntuu, kun unelmasi on toteutunut, ja kaikki tietävät sen.

Sinä olet onnistunut. Sinä olet tehnyt sen!

Halutessasi voit piirtää tai liittää siihen kuvan itsestäsi, kun unelmasi on toteutunut.

Laita uutisesi seinälle, tai jos haluat ja se tuntuu sinusta hyvältä, jaa se niille ihmisille, joille haluat.

Fiilistele ihanaa unelman toteutumisen ja onnistumisen tunnetta joka päivä seuraavan viikon ajan.

3 asiaa joita tarvitset elääksesi taloudellisessa runsaudessa loppuikäsi

Taloudellisesta runsaudesta (financial abundance) ja sen luomiseen tarvittavasta mindsetista puhutaan paljon.

Oletko kuitenkaan koskaan miettinyt, mitä taloudellinen runsaus todella tarkoittaa?

Monet opettajat ja valmentajat sanovat, että kenen tahansa on mahdollista luoda parempi taloudellinen tilanne. Osa näistä opettajista on kansainvälisesti tunnettuja elämäntaidon ja mielenhallinnan opettajia ja valmentajia, osa on vaurausvalmentajia.

Toiset heistä lähestyvät asiaa enemmän taloudellisen runsauden luomiseen tarvittavan mindsetin eli suhtautumistavan näkökulmasta, ja toiset opettavat käytännön rahataitoja, joiden avulla voi muuttaa taloudellisen tilanteensa.

Kaikille näille asiantuntijoille on yhteistä, että he tosiaan ovat varmoja, että KUKA TAHANSA voi parantaa taloudellista tilannettaan ja jopa vaurastua, lähtökohdista riippumatta.

Taloudellisen runsauden luominen ei siis vaadi tiettyä pohjatasoa, vaan aloittaa voi mistä tahansa. Itse aloitin aikoinaan 700 euron kuukausituloista, jotka nekin tulivat tuista/etuuksista.

Taloudellisen runsauden 3 osatekijää

Monet ihmiset luulevat, että riittävän suuret tulot toisivat heidän kaipaamaansa taloudellista runsautta.

Moni saa kuitenkin huomata, että kun tulot kasvavat, niin kasvavat menotkin, samaa tahtia tai jopa nopeammin kuin tulot.

Jos ihmisellä ei ole rahataitoja, hän pystyy käyttämään helposti suuretkin tulot, ilman että rahat edes menevät niihin asioihin, jotka tuovat eniten iloa ja onnellisuutta. Tämä on helppoa varsinkin Suomen kaltaisessa maassa, jossa hintataso on korkea.

Lisäksi, jos taloudellinen runsautesi on kiinni pelkästään suurista tuloista, se on hyvin epävakaalla pohjalla, eikä se ole pysyvää vaan loppuu viimeistään silloin, kun jäät eläkkeelle.

Toinen yleinen uskomus on, että jos tilillä vain olisi tarpeeksi paljon rahaa, kuten valtava lottovoitto, niin sitten eläisi taloudellisessa runsaudessa loppuikänsä.

Todellisuus ei tässäkään kohtaa vastaa kuvitelmaa, vaan tutkimusten mukaan suurin osa lottovoittajista on muutaman vuoden päästä HUONOMMASSA taloudellisessa tilanteessa kuin ennen lottovoittoa. Tämäkin johtuu siitä, että ihmisillä ei ole tarvittavia rahataitoja ja mindsettia pysyvän taloudellisen runsauden luomiseksi.

Suuret rahamäärät eivät siis yksinään riitä tuomaan taloudellista runsautta.

Toiseksi, kuten alussa todettiin, kuka tahansa voi parantaa omaa taloudellista tilannettaan ja jopa vaurastua lähtötilanteesta riippumatta, eli taloudellisen runsauden luominen ei vaadi mitään tiettyä lähtötasoa. Voit aloittaa juuri siitä missä olet nyt.

Katsotaanpa nyt tarkemmin mitä pysyvän taloudellisen runsauden luominen oikeasti vaatii.

Taloudellinen runsaus koostuu kolmesta osatekijästä:

1) Taloudellinen tasapaino ja turva
2) Vapaus toteuttaa unelmia
3) Runsauden tunne

Käydään läpi kaikkia tarkemmin.

1) Taloudellinen tasapaino ja turva

Luodaksesi pysyvää taloudellista runsautta sinun on luotava itsellesi konkreettinen taloudellinen turva.

Muuten taloutesi on suuressa vaarassa joutua heikoille tai romahtaa, jos tapahtuu jotain odottamatonta, kuten autosta hajoaa moottori, kellarista löytyy kosteusvaurio, tai jotain vielä isompaa kuten jäät työttömäksi tai tulet työkyvyttömäksi.

Yksi suurimmista rahaan liittyvistä stressitekijöistä onkin juuri se, että tiedät että sinulla ei ole mitään konkreettista taloudellista turvaa ikävän yllätyksen sattuessa, ja että pahimmillaan jäät täysin tyhjän päälle.

Suomessa on tietenkin vielä hyvä sosiaaliturva, joka estää monia jäämästä täysin tyhjän päälle, mutta monelle ihmiselle se ei ole riittävä, ja on paljon tilanteita, joissa ihmiset ovat jääneet sosiaaliturvan ulkopuolelle.

Eikö ole ihana ajatus, että sinulla tosiaan olisi konkreettinen taloudellinen turva?

Miten paljon se vähentäisi stressiäsi, miten paljon jäisikään voimia kaikelle muulle, miten paljon enemmän helpotusta ja iloa tuntisitkaan, kun tietäisit, että mitä tahansa tapahtuu, olet taloudellisesti turvassa?

 

Mitä taloudellinen turva tarkoittaa käytännössä

Yksi Suomen tunnetuimmista varallisuusvalmentajista Terhi Majasalmi määrittelee taloudellisen tasapainon ja turvan kirjassaan Totuus taloudestasi näin:

Taloudellinen tasapaino ja turva on ensimmäinen kolmesta taloudellisesta tavoitteesta, johon tulee päästä ennen kuin voi jatkaa pidemmälle taloudelliseen riippumattomuuteen ja rikkauteen.

Majasalmen mukaan taloudellinen tasapaino ja turva tarkoittavat, että taloutesi on ylijäämäinen, että sinulla on siis enemmän tuloja kuin menoja.

Ylijäämä siirretään puskurirahastoon. Kun sinulla on jatkuvasti enemmän tuloja kuin menoja, taloutesi pysyy väistämättä tasapainossa. Taloudellinen turva puolestaan tulee keräämästäsi puskurista.

Tämän pystyy tietenkin päättelemään talonpoikaisjärjellä. Siitä huolimatta Nordean keväällä 2018 teettämän tutkimuksen mukaan yli 80% suomalaisista ei pysty säästämään, koska rahaa ei yksinkertaisesti jää yli.

Jos sinä et ole luonut itsellesi taloudellista turvaa, et siis ole yksin.

Asiantuntijoiden suositus on, että sinulla olisi säästössä sen verran rahaa, että se kattaisi 2-24 kuukauden menot, jos jotain yllättävää tapahtuisi.

Miten aloittaa taloudellisen turvan luominen

Ensimmäinen askel taloudellisen turvan luomisessa on käyttää rahaa vähemmän kuin sitä saa. Kuten Nordean teettämä tutkimus osoittaa, tämä on useimmille suomalaisille kuitenkin suuri haaste.

Kaikki rahat yksinkertaisesti menevät. Tiedän myös omasta kokemuksesta, miten mahdottomalta voi tuntua saada yhtään säästöön, saati sitten sellainen summa, että sillä todella on merkitystä pahan päivän sattuessa.

Sinun kannattaakin ensimmäiseksi muuttaa ajatuksiasi ja mielikuviasi taloudestasi.

Sen sijaan, että ajattelet, että et millään onnistu säästämään rahaa, ala miettiä, mitä jos se olisikin mahdollista.

Ala myös luoda mielikuvaa ja tunnetta siitä, että pystyt luomaan puskurin.

Ajattele, miten hyvältä tuntuisi tietää, että sinulla on todellinen ja konkreettinen taloudellinen turva. Miten paljon se vähentäisi stressiäsi, miten paljon voimia jäisi muihin asioihin.

Visualisoi itsesi tilanteessa, jossa rahaa jää yli joka kuukausi. Sinun ei tarvitse tietää vielä miten se onnistuu, näe vain mielessäsi, että rahaa jää yli joka kuukausi, ja tunnustele, miltä sen ajatteleminen tuntuu kehossasi.

Onko tämä jotain, mitä haluat luoda itsellesi – tilanteen, jossa rahaa jää yli joka kuukausi, ja jossa tiedät, että vaikka jotain odottamatonta tapahtuisi, taloutesi ei romahtaisi eikä edes horjuisi?

Jos on, visualisoi päivittäin, että olet tilanteessa, jossa rahaa jää joka kuukausi yli. Jatka tätä niin kauan, että koet sen todella mahdolliseksi.

Visualisointisi, varsinkin jos pystyt liittämään siihen voimakkaita positiivisia tunteita kuten iloa, turvaa ja helposta, alkaa istuttaa alitajuntaasi uskomusta, että sinulla todellakin jää rahaa yli.

Kun alitajuntasi uskoo sen, löydät kyllä keinoja päästä siihen oikeasti. Saat ideoita, tai törmäät artikkeliin joka antaa sinulle idean, tai puhut jonkun kanssa asiasta, ja olet aikaisempaa vastaanottavaisempi toisten neuvoille ja ideoille. Saatat yllättyä kaikista niistä tavoista, joilla alat säästää rahaa, kun paneudut asiaan.

Etkö voisi vain keskittyä luottamaan siihen, että kaikki järjestyy?

Sinusta saattaa tuntua epämukavalta ajatella, että jotain ikävää voi tapahtua.

Työskentelen paljon sellaisten ihmisten kanssa, jotka tiedostavat luovansa elämäänsä sitä, mihin he keskittävät ajatuksensa, sanansa, tunteensa ja tekonsa.

Jos keskityt siihen, että sinun pitää varautua pahan päivän varalta, luotko silloin jotain negatiivista elämääsi? Eikö olisi parempi keskittyä vain luottamaan siihen, että kaikki järjestyy, tapahtui mitä tapahtui?

Ensinnäkin, kaikki riippuu siitä, mihin keskität huomiosi. Jos tunnet pelkoa siitä, että jotain pahaa voi tapahtua, joka romahduttaa taloutesi, etkä kohtaa pelkoasi vaan yrität työntää sen pois, on mahdollista, että tulet vahingossa luoneeksi juuri sitä mitä pelkäät.

Jos kuitenkin keskityt siihen, miten hyvältä ja ihanalta tuntuu, kun olet hoitanut raha-asiasi hyvin ja luonut itsellesi taloudellisen turvan, miten rahan aiheuttama stressi haihtuu, ja miten helpottunut ja kevyt olo sinulla on, silloin luot juuri sitä.

Saatat silti miettiä myös sitä vaihtoehtoa, että eikö olisi vielä parempi vain keskittyä luottamaan siihen, että kaikki järjestyy taloudellisesti, tapahtui mitä tapahtui. Että sinun ei tarvitse suunnitella etukäteen eikä luoda konkreettista taloudellista turvaa, koska luottamuksesi tuo eteesi tarvitsemasi rahat ja tuen, jos jotain ikävää todellakin tapahtuu.

Tässä kohtaa voit itse valita, kumpi on sinun tiesi. Jos tunnet riittävän syvää turvaa sisälläsi ja luotat siihen, että asiat järjestyvät, tapahtui mitä tapahtui, sinun valintasi voi olla, että et luo itsellesi konkreettista taloudellista turvaa, vaan jättäydyt sisäisen turvan varaan.

Jos taas olet samanlainen parantumaton stressaaja kuin minä, saatat haluta luoda konkreettisen taloudellisen turvan, joka vahvistaa sinussa tunnetta siitä, että kaikki järjestyy, ja että sinun ei tarvitse huolehtia rahasta.

Se että luot itsellesi taloudellista turvaa ei tarkoita, että keskityt mahdollisiin ikävyyksiin. Se tarkoittaa, että keskityt luomaan itsellesi – sisäisesti ja ulkoisesti – turvaa, joka vähentää stressiäsi ja tuo ihanan helpotuksen ja keveyden tunteen.

 

Miten aloittaa taloudellisen turvan luominen käytännössä

Luodaksesi taloudellisen turvan sinun on siis saatava rahaa jäämään yli joka kuukausi.

Alussa ei ole edes väliä sillä, paljonko rahaa jää. Pienelläkin summalla on merkitystä, koska pystyt näyttämään itsellesi, että se mikä aikaisemmin tuntui mahdottomalta, onkin mahdollista.

Kun pääset tämän kynnyksen yli ja saat säästöön vaikka euron kuussa, alat pian uskoa, että saat säästöön enemmänkin.

Säästäminen voi tuntua tylsältä ja ahdistavalta.

Se voi tuntua kituuttamiselta.

Toisaalta vaurausvalmentajat opettavat, että:

Säästämisestä alkaa tie taloudelliseen vapauteen.

Millaisen merkityksen ja tunteen sinä haluat liittää säästämiseen?

Onko säästäminen sinulta pois, vai onko se itsellesi antamista ja itsestäsi huolehtimista?

Voisiko säästäminen tuntua siltä, että luot itsellesi ja perheellesi runsasta ja turvattua taloudellista tulevaisuutta?

 

4 tapaa päästä alkuun taloudellisen turvan luomisessa

1. Lakkaa velkaantumasta

Jos sinulla on velkaa, ensimmäinen askel on varmistaa, että et velkaannu lisää. Päästäksesi tähän sinun on ymmärrettävä, miksi velkaa kertyy.

Mitkä ajatukset ja tunteet saavat sinut käyttämään rahaa, jota sinulla ei vielä ole?

Onko kyse todellisesta pakosta, vai ennemminkin siitä, että sinä vain haluat jotain juuri nyt?

Jos tunnistat itsessäsi halun saada tiettyjä asioita juuri silloin kuin haluat, onko tämä sellainen piirre, joka vie sinua eteenpäin taloudellisissa ja muissa pyrkimyksissäsi?

Ostatko luottokortilla tai osamaksulla tavaroita tai palveluita, koska ”ansaitset” ne, tai näyttääksesi hyvältä toisten (tai itsesi) silmissä?

Ole rehellinen itsellesi.

Entä jos olet niin arvokas, että ansaitset kokea taloudellisen turvan tuoman helpotuksen, mielenrauhan ja tyytyväisyyden siitä, että olet hoitanut raha-asiasi todella hyvin?

Entä jos velkaantumisen sijasta ansaitset elää todellisessa taloudellisessa runsaudessa?

 

2. Ala seurata menojasi

Taloudellisen turvan ja tasapainon luominen vaatii menojen seuraamista. Jos sinulla on epäsäännölliset tulot, se vaatii tietysti myös tulojen seuraamista ja entistä enemmän ennakointia.

Jos et vielä tee niin, ala seurata menojasi ERITTÄIN TARKASTI. Se voi tuntua työläältä ja ikävältä ajatukselta, mutta menojen kartoittaminen on äärettömän tärkeä askel taloudellisen runsauden luomisessa.

Mitä tarkemmin tiedät, mihin rahasi kuluvat, sitä tietoisempia ja viisaampia valintoja voit tehdä jatkossa. Monet ovat yllättyneet alkaessaan seurata menojaan, mihin kaikkeen rahaa huomaamatta menee.

Netissä on erilaisia taulukoita ja ohjelmia, jotka auttavat menojen kartoittamisessa. Osa näistä on ilmaisia, osa maksullisia. Olen kuullut kehuttavan esimerkiksi marttojen excel-taulukkoa, jonka voi ladata ilmaiseksi.

Itselläni on käytössä avomiehen tekemä Google Sheets -taulukko, johon merkitsen jokaiselle päivälle menot ja tulot, ja taulukko laskee automaattisesti saldon.

Olen täyttänyt taulukon etukäteen koko vuodelle, joten siitä on helppo seurata tilannetta. Tämä on kätevää varsinkin, kun molemmilla meillä on epäsäännölliset tulot.

Miten menojen seuraaminen hyödyttää sinua

Menojen kartoittaminen ja seuraaminen kertoo sinulle monta tärkeää asiaa taloudestasi.

Seuraamalla menojasi saat selville:

 • Kuinka suuri osa tuloistasi menee peruselinkustannuksiin (asiantuntijoiden mukaan saisi mennä korkeintaan 60%)
 • Paljonko lyhennät lainoja ja osamaksuja joka kuukausi
 • Paljonko sinulla on muita pakollisia menoja joka kuukausi

Tämä auttaa sinua hahmottamaan taloutesi tilan yleisellä tasolla.

3. Ala karsia turhia menoja

Menojen kartoittaminen ja seuraaminen auttaa sinua näkemään myös sen, missä kohtaa rahasi menevät hukkaan.

Ostatko aina samoja ruokia, vaikka ne jäävät kerta toisensa jälkeen jääkaappiin mätänemään?

Ostatko vaatteita, joita et koskaan käytä?

Menevätkö rahasi verkkokursseihin, jotka jäävät aina kesken?

Ota tavoitteeksesi löytää seuraavan kuukauden aikana yksi asia, johon käytät tällä hetkellä rahaa, josta luopuminen ei aiheuta sinulle minkäänlaista menetystä.

Säästö voi olla hyvinkin pieni. Kuitenkin, kun säästämisen taitosi kehittyy, opit säästämään kituuttamatta niin monessa kohtaa, että pienistä pisaroista syntyy vuodessa huomattava virta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yllättäen rahaa löytyykin taloudellisen turvan luomiseen.

 

4. Laita edes pieni summa säästöön joka kuukausi

Luin taas eilen Terhi Majasalmen kirjaa Totuus taloudestasi, ja siinä todetaan, että nykyinen taloudellinen tilanteesi on seurausta lukemattomista vuosien aikana tekemistäsi pienistä valinnoista.

Vaikka sinusta tuntuisi turhalta laittaa säästöön vain muutama euro kuussa, alat tällä tavalla tehdä erilaisia pieniä valintoja kuin tähän asti.

Lopputuloksena tulevien vuosien aikana saat väistämättä erilaisia tuloksia kuin tähän asti.

Tuntuuko siltä, että taloudellinen runsaus on kaukana tulevaisuudessa? Lataa ilmainen videosarja  ja e-kirja 3 tapaa kokea taloudellista runsautta NYT HETI.

2 ) Vapaus toteuttaa unelmia

On paljon asioita, joita haluaisit. Asioita jotka tekisivät elämästäsi monella tavalla parempaa, jopa onnellisempaa.

Asioita, joita voisit saada sillä rahalla, jonka ehkä pystyt saamaan säästöön uusien näkökulmien ja toimintatapojen ansiosta.

Eikö ole sääli laittaa ne rahat säästöön, kun voisit antaa itsellesi jotain ihanaa ja nauttia runsaudesta nykyhetkessä?

Taloudellisen turvan luominen on taloudellisen runsauden kolmesta osatekijästä.

Unelmien toteuttaminen tässä hetkessä on toinen. Ovatko nämä kaksi välttämättä ristiriidassa keskenään?

Tiedän, että jos sinusta tuntuu vaikealta tai jopa mahdottomalta saada säästöön rahaa taloudellisen turvan luomista varten, sinusta tuntuu varmasti vieläkin vaikeammalta saada rahaa lisäksi myös unelmien toteuttamiseen.

Yksi tapa pystyä saamaan molemmat samaan aikaan on menoja seuraamalla huomata, mihin omat rahat menevät, ja kääntää menovirtaa vähitellen niitä asioita kohti, jotka tuovat sinulle eniten iloa.

Käytätkö rahaa asioihin, jotka tuovat sinulle vain vähän iloa, ja harmittelet samaan aikaan, että sinulla ei ole varaa toteuttaa suurta unelmaasi?

Miten elämäsi muuttuisi, jos käyttäisitkin ihan kivoihin tai jopa tosi kivoihin asioihin menevät rahat suurimman unelmasi toteuttamiseen?

Toinen tapa toteuttaa unelmiasi nykytilanteessa on etsiä unelmasi ydin ja toteuttaa se pienimmässä mahdollisessa muodossa.

Mitä tällä tarkoitan?

On jokin tunne, jonka haluat unelmasi tuovan sinulle. Se voi olla onnellisuutta, vapautta, ainutlaatuinen elämys, mitä tahansa.

Kaiva esiin tuo tunne ja mieti, millä muilla tavoilla voit tuoda tuota tunnetta elämääsi.

Ehkä voit toteuttaa unelmasi pienemmässä muodossa, jolloin siihen menee vähemmän rahaa kuin koko unelman toteuttamiseen.

Eräs asiakkaani unelmoi luksustalosta. Hän unelmoi ylellisyydentunteesta. Hänellä ei ollut vielä varaa hankkia unelmakotiaan, joten kysyin häneltä, mitä hän voisi tehdä tuodakseen ylellisyyden tunnetta elämäänsä jo nyt.

Välittömästi hän kertoi minulle matosta, jota oli katsellut, mutta jota ei ollut ostanut. Matosta, joka tuntui hänestä ylelliseltä. Valmennuksen aikana hän totesi, että hänellä on varaa mattoon, ja hän voi alkaa luoda ylellisyyttä elämäänsä ostamalla sen.

Muistan itse, miten taloudellisesti niukimpina aikoina minulle tuntui ylellisyydeltä käyttää ladyshaveriä, jossa on pehmeät geelityynyt.

Kun tiedät, minkä tunteen haluat unelmasi tuovan sinulle, huomaat pian, että näköpiirissäsi on vähintään yksi mutta luultavasti useita eri tapoja tuoda tuota tunnetta elämääsi.

Ja tietenkin voit mennä myös suoraan itse tunteeseen ja alkaa tietoisesti luoda sitä tunnetta joka päivä ja nauttia siitä ihan ilman mitään ulkoista, joka saisi sen aikaan. Tämä on yksi minun suosikeistani, ja johtaa yleensä ennen pitkää siihen, että tuota tunnetta vastaavia asioita tulee elämääsi, ja sitten sinun on helppo tuntea sitä tunnetta yhä enemmän ja enemmän.

Lue myös ilmainen e-kirja 3 tapaa kokea taloudellista runsautta NYT HETI.

Pitkän tähtäimen tavoite

Jos unelmasi vaativat selkeästi enemmän rahaa kuin mitä nykyisessä tilanteessasi saat, pitkän tähtäimen tavoitteesi voi olla kasvattaa tulojasi sen verran, että pystyt toteuttamaan unelmasi.

 

3) Runsauden tunne

Kolmas taloudellisen runsauden osatekijä on runsauden tunne, se että TUNNET eläväsi runsaudessa ja nautit aidosti ja syvästi kaikesta mitä rahoillasi saat.

Tämä on monelle ihmiselle vaikeaa silloinkin, kun tulot ovat suuret, mutta varsinkin, jos on kokenut taloudellista niukkuutta.

Monet kaipaavat sitä, että ei tarvitsisi laskea joka ikistä senttiä.

He kaipaavat tunnetta, että perustarpeet hoituvat helposti, ja rahaa jää vielä yli asioihin, joita he todella haluavat, ja jotka tuovat syvää ja pitkäaikaista iloa ja onnellisuutta.

Minä kutsun tuota tunnetta runsauden tunteeksi.

Silloin kun rahaa on vähän, haaveilemme runsauden tunteesta. Ajattelemme, että jos vain meillä olisi enemmän rahaa, tuntisimme ihanaa runsautta.

Runsauden tunne ei kuitenkaan tule automaattisesti rahan mukana.

Tulosi voivat kasvaa, mutta jos menosi kasvavat samaa tahtia tulojesi kanssa, elät yhä tilanteessa, jossa sinulla ei jää yhtään rahaa käteen kuun lopussa.

Tämä saattaa aiheuttaa sen, että et edelleenkään koe eläväsi runsaudessa.

Suomi on korkean hintatason maa, ja täällä saa olla hyvin tarkka siitä, mihin rahansa käyttää. Muuten muutamat kympit, sataset ja jopa tuhannet katoavat tuosta vain asioihin, jotka eivät merkitse sinulle oikeasti mitään.

Minulle oli yllätys jokin aika sitten tajuta, että vaurastuvat ihmiset ovat hyvin tarkkoja rahoistaan. Siksi he juuri vaurastuvat.

Sekoitin ennen keskenään vaurastuvat/vauraat ihmiset ja sellaiset ihmiset, jotka elävät ulospäin vaurasta elämää eli käyttävät paljon rahaa esimerkiksi taloon, autoon ja vaatteisiin eli näyttävät rikkailta, mutta elävät todellisuudessa velaksi.

Olen oppinut viime aikoina, että vauraat ihmiset käyttävät rahaa harkitusti. He seuraavat ja suunnittelevat menojaan tarkkaan.

Yksi asia, jonka voit siis tehdä TUNTEAKSESI eläväsi taloudellisessa runsaudessa, on muuttaa ajatteluasi siten, että joka senkin laskeminen ei olekaan ikävää ja rajoittavaa vaan kivaa ja mahdollisuuksia luovaa.

Opettele nauttimaan menojen seuraamisesta ja suunnittelusta. Sillä tavalla pystyt ajan kanssa esimerkiksi laittamaan budjettiisi joka kuukaudelle tietyn summan rahaa, jonka saat käyttää ihan mihin haluat, sen enempää miettimättä.

Toinen tapa kokea eläväsi taloudellisessa runsaudessa on opetella tietoisesti huomaamaan kaikki se taloudellinen runsaus, jota sinulla jo on, ja nauttimaan siitä.

Tiedän kyllä, että sinusta saattaa tuntua siltä, että sinulla ei ole minkäänlaista taloudellista runsautta, mutta itse asiassa tämä on aivojesi sinulle tekemä kepponen.

Aivoissasi vallitsee kielteinen vinouma, joka estää sinua näkemästä kaikkea sitä runsautta, jota sinulla tosiasiassa on.

Voit huomata tämän vinouman esimerkiksi vertaamalla taloudellisia olosuhteitasi kodittoman tai kehitysmaalaisen olosuhteisiin. Sinulla on itse asiassa paljon taloudellista runsautta, mutta aivosi ovat rakentuneet niin, että et osaa nauttia siitä. Eikö ole hassua?

Voit onneksi kumota tämän vinouman tietoisella työskentelyllä ja aivojesi harjoittamisella niin, että ne sallivat sinun nauttia siitä taloudellisesta runsaudesta, jota sinulla on jo nyt.

Nykyisestä taloudellisesta runsaudestasi nauttimisesta on hyötyä kahdella hyvin merkittävällä tavalla:

1) Olosi helpottuu nykytilanteessasi ja tunnet enemmän runsautta ja iloa taloudellisesta tilanteestasi jo nyt.

2) Kun tunnet aidosti ja syvästi eläväsi taloudellisessa runsaudessa, sinun on helppo luoda lisää runsautta.

Olet luultavasti kuullut tämän ennenkin ja tiedät, että sinun pitäisi olla kiitollinen kaikesta mitä sinulla on.

Ehkä jollain tavalla oletkin, mutta tunnetko aitoa ja syvää i iloa sinulla jo olevasta taloudellisesta runsaudesta?

Vai onko päällimmäisenä tunne siitä, mitä kaikkea sinulla ei ole, ja mihin kaikkeen sinulla ei ole varaa?

Runsauden tunne on ihana. Varsinkin jos on elänyt pitkään niukkuudessa niin kuin minä ennen, on ihanaa pystyä tuntemaan koko olemuksella, että itsellä on jo paljon.

Haluaisitko sinä siirtyä siitä tunteesta, että sinulla ei ole varaa asioihin joita haluat, siihen ihanaan tunteeseen, että sinulla on jo paljon? Tilaa ilmainen videoasarja ja e-kirja 3 tapaa tuntea taloudellista runsautta NYT HETI.

Miksi on tärkeää luoda lämmin suhde rahaan

Pohjimmiltaan raha on vain ja ainoastaan vaihdon väline. Sinä annat minulle jotain, mitä haluan ja tarvitsen, ja minä annan sinulle rahaa, että vaihto olisi tasapainoinen.

Tietenkin, jos olemme paljon tekemisissä keskenämme, meidän ei tarvitse välttämättä käyttää rahaa. Sen sijaan, että annan sinulle rahaa nyt, voin antaa sinulle myöhemmin jotain, mitä sinä haluat tai tarvitset.

Jos molemmat voivat antaa toiselle sitä mitä toinen haluaa ja tarvitsee, vaihto on helppo pitää tasapainossa.

Jos taas vain sinulla on jotain, mitä minä haluan ja tarvitsen, mutta minä en voi antaa sinulle mitään, mikä hyödyttää tai ilahduttaa sinua, on helpompi pitää tasapaino yllä antamalla sinulle rahaa.

Tasapaino on tärkeää oikeudenmukaisuuden takia. Jos saat jotain, annat myös jotain ja toisinpäin. Pohjimmiltaan rahassa on siis kyse tästä.

Useimpien ihmisten päässä rahassa on kuitenkin kyse jostain aivan muusta.

 Joidenkin ihmisten mielissä raha on pahaa, ja se turmelee.

Toisten mielissä raha on ainoa tie onnellisuuteen.

Jotkut haluavat rahaa ja sen tuomaa vapautta, mutta eivät usko voivansa saada sitä.

Toiset uskovat, että rahan takia saa tehdä mitä tahansa.

Joku uskoo, että hyvästä työstä ei saa pyytää rahaa.

Joku toinen ajattelee, että hyvästä työstä on pyydettävä paljon rahaa.

 

Jokainen meistä on luonut sisälleen rahaan liittyvän tarinan, jota hän kertoo itselleen sitä edes itse tietämättään!

Rahatarina syntyy usein ainakin osittain varhaislapsuuden ympäristön vaikutuksesta.

Se mitä vanhempasi ajattelivat rahasta, miten he puhuivat rahasta ja toimivat rahan kanssa, on vaikuttanut paljon siihen, millaiseksi sinun rahatarinasi on muodostunut.

Myös omat rahaan liittyvät kokemuksesi ovat vaikuttaneet siihen, millaista tarinaa kerrot itsellesi rahasta.

Ympärilläsi oleva kulttuuri ja yhteiskunta vaikuttavat rahatarinaasi.

Me esimerkiksi elämme protestanttisessa kulttuurissa, jossa rahan ansaitseminen eli työ ja hauskanpito erotetaan toisistaan. ”Ensin työ, sitten huvi.”

Protestanttinen etiikka vaikuttaa paljon siihen, että uskot rahan ansaitsemisen vaativan kovaa työtä ja ponnistelua.

Lisäksi rahatarinaasi vaikuttavat sellaiset asiat, jotka eivät tule heti mieleen, kun alkaa ajatella rahaa, kuten omanarvontunto.

Omanarvontunto tai sen puuttuminen vaikuttaa paljon rahatarinaasi ja siihen, millaisia mahdollisuuksia uskot itselläsi olevan saada rahaa ja taloudellista hyvinvointia.

Omanarvontunto voi vaikuttaa myös siihen, mitä ajattelet suoraan rahasta.

Minä esimerkiksi uskoin pitkään, että raha on pahaa, ja että ihmiset joilla on paljon rahaa, ovat ahneita ja itsekkäitä. Uskoin, että raha turmelee.

Tämä oli minulle totta pitkä aikaa, kunnes tajusin, että jossain alitajuntani syövereissä uskoin, että minulle ei ole luvallista kokea taloudellista hyvinvointia ja vaurautta.

Alitajuinen uskomukseni sanoi, että raha on minulta saavuttamattomissa.

Siksi minun oli helpompaa ajatella, että raha on pahaa, kuin myöntää, että haluan jotain mitä en voi saada.

 

Kokemukseni mukaan sillä ei niinkään ole väliä, mitä ajattelet rahasta.
Sillä sen sijaan on paljonkin väliä, mitä tunnet ajatellessasi rahaa.

Tunnetko, että raha on kaukana, saavuttamattomissa?

Vai tunnetko, että raha on lähellä, ehkä jopa ympärilläsi?

Tunnetko vastenmielisyyttä, inhoa tai kylmyyttä ajatellessasi rahaa?

Tunnetko ahdistusta, pelkoa tai huolta,

vai tunnetko iloa ja turvaa?

 

Se mitä tunnet rahaa kohtaan vaikuttaa siihen, millaista taloudellista tilannetta itsellesi luot.

Jos tunnet, että raha on etäällä, sinun on hyvin vaikea nähdä ympärilläsi olevia mahdollisuuksia saada rahaa nyt tai tulevaisuudessa.

Jos taas tunnet, että raha on ystäväsi, joka auttaa ja tukee sinua aina tarvittaessa, ja että voit tukeutua rahaan kuin ystävään, sinun on paljon helpompi nähdä mahdollisuuksia ja luoda niitä.

Jos raha tuntuu sinusta jollain tavalla negatiiviselta, sinun kannattaa alkaa luoda lämmintä suhdetta rahaan.

Raha itsessään on neutraali, mutta sinä voit halutessasi kokea sen lämpimänä ja läheisenä, koska se auttaa sinua taloudellisen hyvinvoinnin saavuttamisessa ja unelmiesi elämän luomisessa.

Siitä voi olla paljon apua, jos alat suhtautua rahaan kuin ystävään.

Ainakin minua ja monia asiakkaitani lämpimän suhteen luominen rahaan on auttanut muuttamaan taloudellista tilannetta paremmaksi.

Kyllä siihen muutakin tarvitaan kuin lämmin tunne rahaa kohtaan, mutta silloin kun tunteesi rahaa kohtaan ovat positiivisia, sinun on helpompi ottaa käytännön askeleita taloudellisen tilanteesi parantamiseksi.

Taloudellinen runsaus auttaa unelmien elämän luomisessa

Ystävystymiseni rahan kanssa on johtanut mm. siihen, että olen alkanut opiskella kaikkea rahaan, rahataitoihin ja vaurastumiseen liittyvää. Asioita, joille ummistin ennen silmäni, koska kuvittelin alitajuisesti, että sellainen ei kuulu minulle.

Minulla oli alitajuinen uskomus, että voin ponnistella vaikka kuinka, mutta en voisi koskaan päästä tiettyä taloudellista tasoa korkeammalle. Sanomattakin on lienee selvää, että tuo taloudellinen raja, jota korkeammalle en voisi koskaan päästä, oli aika alhaalla.

Ennen kuin tiedostin rajoittavan uskomukseni, minä tosiaan ponnistelin päästäkseni taloudellisesti eteenpäin. Se oli tuskaa, enkä ymmärtänyt, miksi en onnistunut.

Tunnistettuani rajoittavan uskomukseni käydessäni uudestaan läpi muutama vuosi sitten tekemääni Lämmin suhde rahaan -verkkokurssia, aloin purkaa rajoittavaa uskomustani kurssin harjoitusten avulla, ja vaikka tiedänkin sisäisen työskentelyn voiman, olin silti hiukan yllättynyt, kun tuloni oikeasti kasvoivat aivan uudelle tasolle, jollaista en ole kokenut koskaan aikaisemmin.

Rajoittavasta uskomuksestani vapautuminen ja ystävyyden syveneminen rahan kanssa avasivat eteeni aivan uuden maailman, jota nyt tutkailen ilolla ja innostuksella. Kyseessä on vaurastumisen maailma.

Olin jo manifestoinnin kautta oppinut, että ajatukseni, tunteeni, sanani ja tekoni vaikuttavat siihen, millaisessa taloudellisessa tilanteessa elän. Nyt kun olen opiskellut rahataitoja tiiviisti muutaman kuukauden ajan olen oppinut, että myös rahataitojen maailmassa omilla ajatuksilla, tunteilla ja teoilla on valtavasti merkitystä, ja rahataitojen opettajat tietävät tämän.

Yksi suurista oivalluksistani on, että rikkaiden maailma ei ole sellainen, millaiselta se pienituloisesta ja keskiluokkaisesta näyttää. Toki rikkaita on erilaisia, mutta minua kiinnostaa nyt erityisesti sellaiset rikkaat, jotka ovat itse luoneet rikkautensa.

Meillä on syvässä olevia uskomuksia, joiden mukaan rikkaat ovat ahneita ja itsekkäitä oman edun tavoittelijoita, jotka ovat kylmiä ja säälimättömiä ja ajattelevat vain rahaa. Uskoessamme rikkaista tällaista tulemme luoneeksi näkymättömän kuilun itsemme ja rikkaiden välille.

Uskoessamme rikkaiden olevan ahneita ja itsekkäitä tulemme samalla huomaamattamme julistaneiksi, että meistä itsestämme ei koskaan tule rikkaita. Emmehän toki halua kuulua ahneiden ja itsekkäiden joukkoon.

Voi tietysti kysyä, pitääkö meidän edes haaveilla tulevamme rikkaiksi.

Ehkä meidän ei pidäkään.

Oikeasti ja aidosti rikkailla on kuitenkin jotain, mistä jokainen meistä haaveilee. He ovat vapaita elämään sillä tavalla kuin oikeasti haluavat.

Tässä kohtaa monelle tulee mielikuvia työnteon lopettamisesta ja ikuisesta lomasta palmun alla drinkki kädessä. En kuitenkaan tarkoita sitä, paitsi jos se on jotain, mistä aidosti sydämessäsi haaveilet.

Tarkoitan syvimpien arvojen mukaista elämää, jonka rikkaus tai ainakin tietyn asteinen taloudellinen runsaus mahdollistaa.

Monet uusista opettajistani ovat taloudellisesti vapaita. Heidän ei tarvitse tehdä töitä elättääkseen itsensä. Silti he tekevät töitä, koska he nauttivat siitä ja haluavat auttaa toisia.

Minusta tässä on jotain, mitä me voimme oppia rikkailta.

Oppia luomaan edes murto-osan siitä vapaudesta, josta he nauttivat.

Raha ei tietenkään yksin tuo vapautta, mutta siitä on paljon apua.

Jos vielä yhtään mietit, onko sinulla lupa keskittyä luomaan taloudellista runsautta, mieti haluatko ja onko sinulla lupa kokea vapautta.

Vapautta elää sellaista elämää kuin syvällä sisälläsi haluat.

Kuka tahansa voi luoda itselleen ainakin jonkin verran vaurautta, vaikka tulot olisivatkin pienet. Kyse on rahaan liittyvistä taidoista, jotka kuka tahansa voi oppia.

Nyt kun olen itse astunut kynnyksen yli uuteen maailmaan, vaurastumiseen liittyvää opetusta tuntuu olevan maailma pullollaan. Vaurastumiseen liittyviä kirjoja, verkkosivustoja, valmennuksia ja koulutuksia on niin paljon, että olen suorastaan ihmeissäni, miten olen onnistunut tähän asti välttymään niiltä.

Kyse ei olekaan siitä, että tietoa ei olisi saatavilla vaan siitä, mitä ihminen on missäkin hetkessä valmis vastaanottamaan.

Aikaisemmin minulle ei olisi tullut mieleenkään, että minusta voi tulla asuntosijoittaja. Nyt, kun eteeni on avautunut uusi maailma, näyttää hyvin todennäköiseltä, että minusta tulee asuntosijoittaja jo tämän vuoden aikana.

Sinun tiesi taloudelliseen runsauteen voi olla aivan erilainen kuin minun. Siksi en suoraa päätä anna sinulle listaa kaikista niistä kirjoista ja sivustoista joita olen itse lukenut, vaan kehotan sinua tekemään saman minkä itse tein – ystävystymään rahan kanssa.

Kun koet rahan ystävänä, oma tiesi taloudelliseen runsauteen alkaa aueta eteesi.

Lisää näkökulmia taloudelliseen runsauteen saat ilmaisesta 3 tapaa kokea taloudellista runsautta NYT HETI e-kirjasta.

Manifestoi unelmiesi parisuhde

Sain hiljattain sähköpostia ihmiseltä, joka kertoi haluavansa palata manifestoinnin avulla yhteen entisen poikaystävänsä kanssa, ja pyysi minulta neuvoja.

Paras neuvo, jonka voin parisuhteen manifetointiin antaa, on se, että älä koskaan, ikinä, milloinkaan yritä manifestoida parisuhdetta kenenkään tietyn ihmisen kanssa. Aivan samoin kuin kehotan olemaan manifestoimatta juuri tiettyä työpaikkaa, asuntoa jne.

Haluat varmasti saada elämässä sitä, mikä tekee sinut kaikkein onnellisimmaksi ja tuo eniten täyttymystä. Ja hetkittäin ajattelet, että tiedät, mikä on sitä. Uskot tietäväsi, että tietty ihminen, työpaikka, asunto tms. on juuri se oikea.

Anteeksi, että sanon tämän, mutta entä jos olet väärässä?

Entä jos voisit saada jotain vieläkin parempaa, mutta kiinnittämällä itsesi tiettyyn ihmiseen, työpaikkaan, asuntoon rajaat sen vieläkin paremman ulkopuolelle?

Tämä on ensimmäinen kahdesta painavasta syystä, joiden takia en suosittele manifestoimaan parisuhdetta kenenkään tietyn ihmisen kanssa.

Sen sijaan kehotan siirtämään huomion tietyn kumppanin sijasta unelmien parisuhteen manifestointiin.

Tämä tarkoittaa sitä, että tiedostat, mitkä ovat sinulle kaikkein syvimmät parisuhteen kriteerit. Mitkä ovat ne asiat, joita ilman et voi kokea parisuhteessa kaipaamaasi täyttymystä?

Kyllä, olisi kivaa, jos kumppani olisi hyvännäköinen ja huumorintajuinen. Mutta mitä jos kaipaatkin syvää läheisyyttä, ja keskittymällä hyvännäköisen, huumorintajuisen kumppanin etsimiseen et löydä suhteesta kaipaamaasi läheisyyttä?

Etsi yksi tai muutama ydinasia, joita ilman suhde ei voi olla sinulle syvästi ja aidosti onnellinen, ja keskity manifestoimaan suhdetta, joka tuo sinulle nämä asiat.

Millaista on esimerkiksi olla parisuhteessa, jossa tunnet syvää läheisyyttä ja yhteenkuuluvuutta, jossa tiedät ytimessäsi asti, että toinen on se oikea, ja että suhde tulee kestämään loppuelämän?

Tai millaista olisi elää suhteessa, jossa tunnet olevasi täysin turvassa ja luotat sataprosenttisesti siihen, että toinen on sinun puolellasi?

Tai suhteessa, jossa on syvää ja kestävää, ajan myötä jopa syvenevää intohimoa, loputonta vetovoimaa ja fyysistä hellyyttä?

Tai suhteessa, jossa on näitä kaikkia?

Ota selvää siitä, mitä sinä todella syvällä sisimmässäsi haluat parisuhteessa kokea, ja manifestoi sitä.

Et voi koskaan pakottaa toista ihmistä manifestoinnin avulla tekemään jotain, mitä hän ei syystä tai toisesta halua. Jos toinen ei halua olla kanssasi, mahtavinkaan manifestointi ei voi pakottaa häntä siihen. Ja tuskinpa edes haluaisit manifestoida sillä tavalla. Tämä on se toinen syy, miksi en kannusta ketään manifestoimaan tällä tavalla.

Sen sijaan voit manifestoida, että suhteesi mielessäsi olevaan ihmiseen menee parhaalla mahdollisella tavalla, olipa se tapa mikä hyvänsä. Teistä saattaa tulla rakastavaisia, tai ystäviä, hyvänpäiväntuttuja, tai tienne saattavat erota kokonaan. Voit tehdä parhaasi tehdäksesi jostain tietystä suhteesta niin hyvän kuin siitä voi tulla, mutta sinulla ei ole lopullista valtaa siihen, millaiseksi joku tietty ihmissuhde muodostuu.

Manifestoinnin avulla voit kuitenkin luoda sellaisen parisuhteen, joka täyttää syvällä sisälläsi olevat ydintoiveet, esimerkiksi läheisyyden, turvan tai intohimon. Keskittymällä manifestoimaan unelmiesi parisuhdetta oikea ihminen tulee eteesi.

Tämä ei silti tarkoita sitä, että tavattuasi hänet elätte onnellisina elämänne loppuun asti. Jos esimerkiksi kaipaat läheisyyttä, mutta samaan aikaan pelkäät sitä, sinun on työstettävä itsessäsi kaikki, mikä estää sinua päästämästä toista täysin lähelle.

Työstettäväksesi tulee kaikki mikä on estänyt sinua tähän asti luomasta unelmiesi parisuhdetta. Oikea kumppani ei siis automaattisesti tuo kaipaamaasi täyttymystä, vaan onnellinen ja kestävä parisuhde jos mikä vaatii ihmistä kantamaan vastuun omasta osuudestaan.

Kun minä manifestoin parisuhdetta vuosia sitten, minulle oli tärkeintä valtavan syvä, molemminpuolinen rakkaus.

Manifestoidessani loin tietoisesti tunteen tästä syvästä rakkaudesta, ja jossain vaiheessa aloin tuntea miehen rinnallani, vaikka en ollut vielä edes tavannut häntä. Tunsin hänet hyvin elävästi, saatoin melkein koskettaa häntä.

Kun lopulta tapasin hänet, hän oli monessa suhteessa aivan erilainen  kuin olin mielessäni ajatellut, mutta tunnistin hänet syvästä, vastustamattomasta rakkaudesta, jota olin tuntenut manifestoidessani.

Olemme nyt olleet yhdessä neljä ja puoli vuotta, ja rakkaus on koko tämän ajan säilynyt ja jopa syventynyt. Koko tämän ajan olen saanut kokea rakkaudesta eri puolia ja vivahteita, ja koko ajan olen avautunut enemmän ja enemmän ymmärtämään, mitä rakkaus todella on.

Käytin parisuhteen manifestoinnissa apuna Summer McStravickin äänitteitä (englanninkielisiä). Olen itsekin tehnyt manifestoinnin avuksi Avaudu rakkaudelle – ja Oikea mies -äänitteet.

Millainen manifestointirutiini sinulla on?

Millainen manifestointirutiini sinulla on? Jos sinulla ei ole manifestointirutiinia ollenkaan, katso parhaat vinkit videolta. Jos sinulla on manifestointirutiini, varmista, että se toimii!

Manifestointirutiini on jotain, mitä teet manifestointisi eteen säännöllisesti, mielellään päivittäin. Rutiini on voi vaikuttaa tylsältä, mutta manifestointirutiini voi tuoda päiviisi paljon iloa, hyvää oloa ja innostusta – sen lisäksi, että se auttaa sinua luomaan unelmiesi tulevaisuuden.

Miksi tarvitset manifestointirutiinin

Toteuttaaksesi unelmasi sinun olisi hyvä saada iskostettua alitajuntaasi ajatus ja tunne, että unelmasi voi toteutua, on toteutumassa – tai parhaassa tapauksessa – on jo toteutunut. Kun alitajuntasi uskoo unelmaasi, se lähtee unelmaasi kohti yhtä suurella hartaudella kuin se nyt vastustaa unelmaasi 🙂 Tämä tapahtuu parhaiten toiston kautta. Aivot tarvitsevat toistoa tallentaakseen unelmasi alitajuntaasi. Siksi manifestointisi on tehokkainta silloin, kun sinulla on säännöllinen manifestointirutiini.

Ego voi auttaa sinua tunnistamaan syvimmät unelmasi!

Asettaessasi tavoitteita uudelle vuodelle  on tietenkin tärkeää, että tavoitteesi vievät oikeaan suuntaan, ja jos minulta kysytään, oikea suunta on kohti aina vain syvenevää onnellisuutta ja täyttymystä.

On monia asioita, jotka synnyttävät alati syvenevää onnellisuutta ja täyttymystä. Minä keskityn omassa elämässäni ja työssäni unelmien toteuttamiseen, koska olen omakohtaisesti kokenut, miten kokonaisvaltaista ja syvää onnellisuutta se tuo.

Omien unelmien, varsinkin niiden syvimpien ja aidoimpien, tunnistaminen ei ole aina kuitenkaan ihan helppoa.

Kulttuurimme ei suoranaisesti tue unelmien toteuttamista, vaan leimaa sen jopa turvattomammaksi vaihtoehdoksi kuin sen, että elää yhteiskunnan normien ja toisten ihmisten odotusten mukaista elämää, vaikka se olisikin kaikkea muuta kuin onnellista.

Muun muassa siitä syystä monet meistä hautaavat unelmansa niin syvälle sisälleen, että edes me itse emme meinaa niitä löytää, silloinkaan, kun haluaisimme.

7 askelta unelman toteutumiseen -verkkokurssilla esittelen seitsemän asiaa, jotka voivat auttaa tunnistamaan syvimmät ja aidoimmat unelmat. Tässä niistä yksi.

Miten ego voi auttaa sinua tunnistamaan syvimmät ja aidoimmat unelmasi

Henkisen tieni varrella opin ajattelemaan, että ego on huono asia, että se on paha, ja että se johtaa meidät harhaan, eikä sitä pidä missään nimessä kuunnella.

Tämä oli kuitenkin itseni ulkopuolelta omaksuttu ajattelutapa, ja jossain vaiheessa se lakkasi tuntumasta oikealta. Sen sijaan aloin ymmärtää, että ego on yksinkertaisesti osa meitä, ja se auttaaa meitä monella tavalla toimimaan tässä maailmassa.

Hyvää egossa on se, että ego pitää meidän puoliamme. Silloin kun olemme itse liian haavoittuneita, tai tunnemme itsemme riittämättömiksi tai arvottomiksi, ego pyrkii pitämään huolta meistä ja täyttämään tarpeemme ja toiveemme.

Egolla on yllättävää viisautta, vaikka ei se toisaalta ole edes yllättävää, kun muistaa, että ego on oleellinen osa kokonaisuutta, joka muodostaa olennon joka olemme. Ego ei ole irrallinen yksikkö, vaan se toimii vuorovaikutuksessa muiden puoltemme kanssa.

Tämän vuorovaikutuksen kautta ego tietää suurimman osan siitä, mitä toiset puolemme tietävät. Siksi ei ole ihme, että ego tietää myös unelmamme, jopa silloin, kun emme ole toisilla tasoilla valmis paljastamaan unelmiamme itsellemme.

Huonoa egossa on puolestaan se, että se ei osaa toimia yhteistyössä sitä ympäröivän maailman kanssa, eikä se osaa ottaa huomioon ympäröiviä olosuhteita ja toisia ihmisiä. Ego on kuin pikkulapsi, joka haluaa kaupan ikkunassa olevan vaaleanpunaisen nallen itselleen nyt heti, ja jos se ei sitä saa, tulee itkupotkuraivari.

Mutta vaikka ego pyrkii toteuttamaan unelmasi tavalla, joka johtaa yleensä epäonnistumiseen, se ei silti tarkoita, että egosi olisi väärässä unelmasi suhteen.

Tiedän, että tämä on aivan päinvastaista kuin sinulle on opetettu. Tiedän, että sinulle on sanottu, että egon toiveet ovat alempia ja huonoja, ja että egosi johtaa sinua harhaan.

Egon kanssa työskennellessä on kuitenkin hyvä ottaa huomioon jotain,  mitä sinulle ei välttämättä ole opetettu.

Olen nimittäin omassa elämässäni huomannut, että ego pyrkii antamaan minulle asioita ja kokemuksia, joita en jollain toisella taso usko voivani saada. Egoni uskoo, että voin saada mitä tahansa, ja siksi olen alkanut kuunnella sitä.

Kun ego haluaa jotain, pyrin kuuntelemaan, mitä minä tarkalleen ottaen syvällä sisälläni haluan, mitä en ole uskonut pystyväni saamaan. Jos egoni esimerkiksi haluaa mieheni tuovan kukkia juuri tiettynä päivänä ja suutun, jos hän ei niitä tuo, mietin mitä ihan oikeasti haluan, mitä kukkien saaminen symboloi minulle.

Tiedostettuani sen mitä haluan, esimerkiksi tuntea itseni rakastetuksi ja naiselliseksi, pyrin luomaan ne jollain rakentavammalla tavalla kuin itkupotkuraivarein.

(Tämä ei silti tarkoita, että itkupotkuraivareilta vältytään täysin.)

Mieti omaa elämääsi. Missä asioissa egosi on kovasti vallalla? Mitä yrität saada tapahtumaan väkisin, nyt heti, ja se synnyttää sinussa voimakkaita negatiivisia tunteita, jos asiat eivät suju suunnitelmiesi mukaan?

Voisiko noiden egon pyrkimysten taustalla olla jotain, mitä todella sydämessäsi ja sielussasi haluat, mutta minkä saaminen on – jostain syystä ja jollain tasolla – tuntunut mahdottomalta?

Mitä tapahtuisi, jos uskoisit, ytimessäsi asti, voivasi saada sen?

Entä jos et pysty tuntemaan kiitollisuutta

Kiitollisuus on ollut tällä viikolla tavallista enemmän pinnalla amerikkalaisen kiitollisuuspäivan takia.

Manifestoinnissa kiitollisuus on toki paljon pinnalla muutenkin. Monet pitävät sitä suorastaan yhtenä manifestoinnnin peruslähtökohdista.

“Ole kiitollinen siitä mitä sinulla on, niin saat lisää kaikkea ihanaa”, sanotaan.

Ja, vielä pahempaa: “Jos et pysty olemaan kiitollinen siitä, mitä sinulla on, et saa sitä mistä unelmoit”.

Ihmiselle, joka tuntee luontaisesti paljon kiitollisuutta, tämä ei tuota mitään ongelmaa, mutta entä silloin, jos et vain pysty olemaan kiitollinen kaikesta mistä sinun pitäisi olla?

Ensinnäkin on hyvä miettiä, miksi kiitollisuus olisi edellytys manifestoinnin onnistumiselle. Oman kokemukseni mukaan se ei ole, mutta uskon monien pitävän kiitollisuutta tärkeänä siksi, että kiitollisuus avaa sinua vastaanottamaan unelmasi.

Toisaalta kiitollisuus ei ole ainoa tunne, joka voi avata sinut vastaanottamaan unelmasi. Minulle esimerkiksi kiitollisuus on aina ollut enemmän tai vähemmän hankala tunne, mutta olen oppinut avautumaan unelmilleni muulla tavalla.

Loppujen lopuksi kiitollisuudessa on kyse siitä, että arvostaa jotain ja iloitsee sen olemassaolosta. Itse olenkin avautunut unelmilleni usein ilon kautta. Alkamalla tuntea iloa kaikesta mitä elämässäni  jo on ja liittämällä ilon siihen, että unelmani toteutuvat, ja että elän jo niiden keskellä.

Sinullekin unelmalle avautuminen voi tapahtua ilon kautta. Tai sen kautta, että todella arvostat jotain mitä sinulla on, ja manifestoidessasi arvostat sitä, että unelmasi on jo toteutunut.

Ilo ja arvostaminen avaavat usein myös kiitollisuudelle, mutta se ei ole manifestoinnin kannalta välttämätöntä, vaikka aito kiitollisuus tuntuukin todella hyvältä.

Ilon sijasta unelmalle avautuminen voi tapahtua sinulle myös jonkun muun tunteen kautta, jota sinun on helpompi tuntea kuin kiitollisuutta.

Tunteet ovat tärkeä osa manifestointia. Tunnustele seuraavan viikon ajan erityisesti positiivisia ja ihania tunteitasi ja pyri liittämään niitä unelmasi toteutumiseen.

Kokeilemalla löydät juuri oikeat tunteet sinulle, ja keskittyessäsi enemmän itsellesi luontaisiin positiivisiin tunteisiin sinulle saattaa avautua odottamattoman ihania kokemuksia.

Kateus johti minut tähän!

Kateus on yksi tuomituimmista ja parjatuimmista tunteistamme. Usein puhutaan suomalaisesta kateudesta, aina negatiiviseen sävyyn ja niin, että kateelliset ovat aina toisia ihmisiä, ei koskaan ihminen itse.

Tällaisessa ilmapiirissä voi olla vaikeaa myöntää, edes itselleen, että on kateellinen jostain, mitä toisella on.

Kuitenkin kaikilla tunteilla on merkityksensä, jokaisella tunteella on viesti, jonka ymmärtäminen voi auttaa tekemään elämästä tasapainoisempaa ja onnellisempaa.

Oman kateutensa voi kohdata rakentavasti. Silloin se ei ole vahingoksi itselle tai toisille.

Julia Cameronin Tie luovuuteen -kirjasta opin ensimmäisen kerran, että kateus on kartta.

Kateus kertoo meille, mitä haluamme. Tämä on helppo ymmärtää.

Mutta vieläkin enemmän, kateus kertoo meille, mitä emme usko pystyvämme saamaan.

Vuosi sitten katselin kateellisena kavereiden Facebook-päivityksiä etelänmatkoilta. Olin aina haaveillut pääseväni pakoon marraskuun loskaa ja harmautta, mutta en ollut uskonut sitä mahdolliseksi itselleni.

Viime vuonna olin ensimmäistä kertaa ajatellut, että nyt teen sen, syystalvella lähden.

Marraskuussa huomasin kuitenkin, että niin ei ollut käynyt. Yksi jos toinenkin kaveri näkyi olevan etelän lämmössä, mutta minä olin, taas kerran, loskan ja harmauden keskellä.

Ja minä olin kateellinen.

Kateus on ikävä tunne.

Eikä siinä vielä kaikki. Olimme puhuneet alkuvuodesta avomieheni kanssa, että lähtisimme yhdessä syystalvella etelään. Sitten totesimme, että meillä ei ole varaa.

Minä tyydyin siihen, mutta mies puhui koko alkusyksyn reissuun lähdöstä, varsinkin kun kuuli kaverinsa olevan lähdössä marraskuussa Thaimaahan.

Ja sitten mies sai Finnairin mokan takia Finnairilta lahjakortin, joka sattumalta kattoi lähes kokonaan yhden edestakaisen lennon Thaimaahan, ja mies sanoi varovasti, että olisi kiva lähteä kaverin mukaan.

Olinko minä onnellinen kumppanini puolesta, että hänelle sittenkin järjestyi matka?

En todellakaan.

Tunsin vain oman kateuteni ja paitsi jäämiseni, vaikka manifestointimentorina ja unelmatsempparina minun jos kenen pitäisi iloita toisten onnenpotkuista, varsinkin silloin kun niitä sattuu rakastamilleni ihmisille.

Se oli minulle kova paikka, mutta tapani on ollut tutkailla vaikeita ja ikäviä tunteitani ja kohdata ne täysin.

Pysähtyessäni kuuntelemaan kateuttani ymmärsin saman, minkä olin jo aikaisemmin huomannut olevan kateuden taustalla.

Nimittäin sen, että en ollut sallinut itselleni etelänmatkaa marraskuussa.

En ollut uskonut mahdolliseksi päästä reissuun, joten manifestoin (tietenkin aikomattani) että en päässyt.

Mies sen sijaan uskoi pääsevänsä reissuun, ja hän manifestoi myös sen mihin uskoi.

Voit kuule uskoa, että se ei ollut miellyttävä hetki. Oli ollut paljon helpompaa kiukutella lapsellisesti miehelle, kun kehtasi lähteä ilman minua, vaikka tiesi että olisin myös halunnut lähteä. Paljon vaikeampaa oli myöntää, että olin saanut juuri sitä mitä olin tilannut.

Kuitenkin sillä hetkellä, kun näin mitä olin alitajuisesti manifestoinut itselleni, päätin, että ensi syystalvena minäkin pääsen etelään. Silloin vasta tunsin ensimmäistä kertaa, että se ihan oikeasti on mahdollista myös minulle. Silloin vasta todella sallin sen itselleni.

Olen varma, että juuri tämän haastava totuuden hetki auttoi minua lopultakin toteuttamaan unelmani.

Lukiessasi tätä viestiä olen nimittäin elämäni ensimmäistä kertaa Aasiassa. Kaksi viikkoa aurinkoa, lämpöä, hiekkarantoja, merta, lomaa ja rentoilua rakastamani miehen kanssa.

Terveisiä Phuketista, toteutuneen unelman keskeltä!

Unelman selkeyttämisen taika – kukoistava yritys

Olen viettämässä viikonloppua mökillä. Ulkona sataa ja tuulee. Kun käy hakemassa puita, voi tuntea loppusyksyn viileyden hiipivän vaatteiden alle. Mies lähti käymään veljenpoikansa jääkiekkopelissä, mutta me täällä kissojen kanssa käperrymme takkatulen lämpöön.

Kun opettaa manifestointia toisille, on vaikea myöntää, että oma manifestointi ei aina suju ihan niin hyvin tai nopeasti kuin toivoisi. Vieläkin jossain mielen taustalla häilyy ajatus, että opettajan pitäisi olla täydellinen ja osata toimia erehtymättömästi ja oikein tilanteessa kuin tilanteessa. Että hänen pitäisi hallita täydellisesti se mitä opettaa.

Totuus kuitenkin on, että manifestointi on kasvuprosessi. Kukaan ei ole siinä täydellinen, ainakaan silloin kun manifestoi todeksi sydämensä ja sielunsa unelmia. Jokainen manifestoinnissa eteen tuleva haaste on kuitenkin mahdollisuus kasvaa yhä lähemmäksi siksi itseään, joka on aina syvällä sisällään halunnut olla.

Kerron nyt itsestäni jotain, mikä saattaa yllättää sinua.

Minä en ole yrittäjä, eikä minulla ole yritystä. Kyllä, elätän itseni opettamalla manifestointia toisille ja kyllä, toimin yrittäjämäisesti, mutta ei, minulla ei ole omaa yritystä, ei edes toiminimeä.

Tiedätkö, 20-30-vuotiaana kävin läpi uupumuksen, joka esti minua pääsemästä työelämään niin kuin toiset omanikäiseni. Uupumus jätti jälkeensä myös epäilyn omiin kykyihini. Tai no, epäilykset olivat tietysti olemassa jo kauan ennen uupumistani. Kannoin varmaan lapsesta asti sisälläni uskomusta, että olen perustavanlaatuisesti huonompi kuin muut, ja että en ansaitse enkä voi saada asioita, joita syvällä sisälläni haluan.

Iso osa tästä uskomuksesta purkautui manifestointiprosessin myötä (itsensä rakastaminen ja kokeminen riittävän arvokkaana ansaitakseen omat unelmansa on Oman elämäni luoja -manifestointiprosessin tärkeä askel.) Manifestointi toi minulle mm. toimeentulon ihanalla, itseni näköisellä työllä, jollaista en ollut osannut kuvitellakaan ja onnellisen parisuhteen. Sain lopultakin nähdä, että minunkin unelmani voivat toteutua ja toteutuvat aikaisemmasta uskomuksestani huolimatta.

Silti jotain vanhasta oli edelleen sisälläni. Vaikka tuloni kasvoivat, en uskaltanut perustaa yritystä, koska syvällä alitajunnassani en edelleenkään uskonut olevani riittävän hyvä saadakseni yrityksen menestymään.

Toisaalta olin löytänyt mukavan välivaiheen, jossa toimin yrittäjämäisesti, mutta minun ei tavitse maksaa alv:a. Kyse ei ole yrittäjän 10 000 euron alvirajasta (vai paljonko se on nykyään), vaan esim. viime vuonna tuloni olivat yli €22 000, mikä kymmenen vuoden uupumuksen ja useamman vuoden työttömyyden jälkeen merkitsi minulle parempia tuloja kuin koskaan aikaisemmin. Tuloni eivät ehkä objektiivisesti katsoen olleet vielä hirveän suuret, mutta minulle se tarkoitti kuitenkin suurempaa runsautta kuin koskaan aikaisemmin, ja se on mahdollistanut asioita, joista ennen vain haaveilin, kuten kahden viikon Thaimaan matkan, joka alkaa 30.10.

Siitä huolimatta, että pääsin eteenpäin, minulla oli edelleen alitajuinen uskomus, että en pystyisi saamaan yrityksestä niin menestyvää, että se pysyisi pystyssä. Nyt kun olen toiminut alv:ttomasti, hyppäys alv:n, YEL:n ym. kulujen maksamiseen on verrattain suuri.

Keväällä aloin työstää asiaa kehittämäni unelmanselkeyttämisprosessin avulla. Järjestellessäni asioita mielessäni ja työstäessäni tunteitani aloin oivaltaa, mitä todella haluan.

Sen sijaan, että haluan perustaa yrityksen vain, koska jossain vaiheessa tulojen kasvaessa verottaja sitä vaatii, haluan oikeasti näyttää itselleni, että pärjään. Haluan osoittaa sille osalle itseäni, joka on aina kokenut olevansa kykenemätön toimimaan tässä maailmassa, että minä menestyn. Tajusin, että en halua perustaa mitä tahansa yritystä, vaan kukoistavan yrityksen.

Minulle kukoistava yritys merkitsee taloudellisen runsauden lisäksi sitä, että teen työtäni sydämelläni, ja että voin hyvin työtä tehdessäni. Kukoistava yritys tarkoitata minulle, että MINÄ kukoistan.

Tämä oli aika iso juttu sille osalle itseäni, joka ei vielä uskonut, että olen kukoistamisen arvoinen. Ilman tekemääni työskentelyä en olisi pystynyt alkamaan muuttaa asioita, vaan olisin alitajuisesti luonut itselleni edelleen liikaa töitä, kiirettä ja stressiä, vain siksi, että jokin sisälläni, mitä en ollut kyennyt näkemään, käski minun tehdä niin.

Liika työ, kiire ja stressi eivät kuulu kukoistavaan yritykseen, enkä minä tietenkään voi kukoistaa, jos ne kuuluvat elämääni. Prosessi auttoi minua pääsemään pisteeseen, jossa olen – lopultakin – alkanut vapauttaa itseäni niistä, ja jossa uskon syvällä ytimessäni, että minä ansaitsen sekä hyvän toimeentulon että voida hyvin.

Päästyäni selkeyteen siitä, että haluan perustaa kukoistavan yrityksen, olen tullut entistä tietoisemmaksi sisäisistä esteistäni, joiden takia en ole vielä uskaltanut perustaa yritystä.

Yksi todella iso este on ollut näkyväksi tulemisen pelko. Tämä todellakin on hidastanut seuraavalle tasolla pääsemistä tehokkaasti. Miten yritykseni olisi mitenkään mahdollista saada riittävästi tuloja, jos en uskalla markkinoida sitä ja tuotteitani aikaisempaa laajemmalle yleisölle?!?

Sen lisäksi, että olen alkanut vapauttaa itseäni jatkuvasta kiireestä ja stressistä, olen löytänyt lisää itseluottamusta ja rohkeutta tulla näkyväksi sellaisena kuin olen.

Ja vaikka nämä sisäiset edistysaskeleet muuttavat jo paljon, olen löytänyt niiden lisäksi (tai ehkä niiden ansiosta) aivan uuden markkinointistrategian, joka tekee mahdolliseksi sen, että aikaisempaa paljon suurempi määrä ihmisiä löytää työni.

En ole perustanut toiminimeä vielä, mutta unelmanselkeyttämisprosessi auttoi minua uskomaan onnistumiseeni.

Sinua saattaa kiinnostaa myös Kukoistava yritys -visualisointiäänite.

Onnellinen negatiivisesta mielestäni huolimatta

Luulin pitkään, että se johtuu vaikeista kokemuksistani. Siis se, että minulla on negatiivinen mieli.

Luulin sen johtuvan siitä, että koulussa ainoat kaverini kääntyivät minua vastaan ja alkoivat yhdessä kiusata minua.

Siitä että masennuin vakavasti 15-vuotiaana.

Luulin sen johtuvan paniikkihäiriöstä. Traumaattisista kokemuksista. Sosiaalisista peloista. Uupumuksesta, opintojen keskeytymisestä ja työttömyydestä. Siitä että yli kolmekymppisenä minulla ei ollut hyödyllistä koulutusta, enkä ollut vielä päässyt työelämään.

Jo parikymppisenä aloin ymmärtää mielen voiman törmätessäni positiiviseen ajatteluun ja siihen, miten luomme elämäämme ajatuksillamme. Osittain positiivisesta ajattelusta lukeminen auttoi. Toisaalta se sai minut kuitenkin asettamaan itselleni liian kovia vaatimuksia, koska lukemani kirjat antoivat viestin, että luodakseni unelmani todeksi minulla ei saisi olla yhtään negatiivista ajatusta tai tunnetta.

Pitkään ponnistelin muuttaakseni kaikki ajatukset ja tunteet positiivisiksi. Jossain vaiheessa luovutin, koska tajusin sen olevan turhaa.

Tajusin, että tunsin itseni turhaan epäonnistuneeksi siitä, että minulla edelleen oli negatiivisia ajatuksia ja tunteita, koska negatiivisuudestani huolimatta unelmani alkoivat tulla todeksi.

Olen vastustanut yltiöpäistä positiivista ajattelua vuosikausia. On epäinhimillistä vaatia ketään ajattelemaan ja tuntemaan positiivisesti 24/7. Sellainen määrä positiivista ajattelua ei ole mahdollista ihmisaivoille.

Kuulostaa ehkä rajulta väitteeltä, mutta törmäsin kesällä tieteellisiin kirjoihin, jotka vahvistavat monta asiaa, jotka olen huomannut todeksi työskennellessäni itseni ja asiakkaiden kanssa.

Kaikkein mielenkiintoisinta tällä hetkellä on oppia asioita aivojen näkökulmasta. Innostuin asiasta niin paljon, että aloitin viime viikolla Positive neuroplasticity -koulutuksen, jossa opin, mitä onnellisuus vaatii aivon kannalta.

Olet saattanut huomata tämän jo omassakin elämässäsi, mutta aivoissasi vallitsee kielteinen vinouma.

Se tarkoittaa, että aivot muistavat negatiiviset kokemukset monta kertaa paremmin kuin positiiviset, ja jäävät kiinni negatiivisiin asioihin ja kokemukseen ja ohittavat positiiviset lähes kokonaan, ellei ihminen tietoisesti vaali niitä.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että negatiiviset kokemukset painuvat helpommin alitajuntaan ja alkavat ohjata ajatuksia, tunteita ja tekoja automaatiolla. Vaikka positiivisia kokemuksia olisi enemmän kuin negatiivisia, negatiivisia kertyy silti alitajuntaan nopeammin kuin positiivisia.

Lisäksi aivot toimivat luontaisesti puolet ajasta automaatiomoodissa, johon liittyy negatiivisia ajatuksia ja uhkakuvia.

Vaarojen huomaaminen on auttanut pysymään hengissä silloin, kun nykyihmisen aivot ovat muotoutuneet. Ei siis ihme, jos et pysty ajattelemaan ja tuntemaan positiivisesti 24/7! Lähtökohtaisesti sellainen on vastoin aivojesi rakennetta.

Nykyään kuitenkin tiedetään aivoista niiden hämmästyttävä kyky muokkautua koko ajan läpi elämän.

Jokainen ajatus, tunne ja kokemus synnyttää yhteyden aivojen hermosolujen välille.

Tavallisesti positiiviset kokemukset synnyttävät vain väliaikaisen yhteyden hermosolujen välille, mutta on tapoja luoda näistä yhteyksistä pysyviä.

Silloin esimerkiksi onnellisuudesta, ilosta, luottamuksesta tai sisäisestä rauhasta voi tulla pysyvä osa elämää.

Avainsanoja ovat säännönmukaisuus ja harjoittelu. Uudet yhteydet eivät synny aivoihisi itsestään.

Alkaessani lukea aivojuttuja ymmärsin, miksi asiakkaani, jotka kuuntelevat paljon visualisointiäänitteitäni, raportoivat, että heillä on hyvä olo omassa itsessään, ja että heillä on koko ajan hyvä olla.

Se johtuu siitä, että äänitteissäni yhdistyy kolme asiaa, jotka tukevat uusien yhteyksien syntymistä hermosolujen välille ja auttavat yhteyksiä muodostumaan pysyviksi.

Ensimmäinen syy, miksi manifestoinnit auttavat luomaan kestäviä positiivisia olotiloja on se, että niiden alussa keskitytään aina läsnäoloon.

Huomasin jossain vaiheessa, että läsnäolo tuntuu todella hyvältä, ja otin sen osaksi jokaista visualisointiäänitettä. Nyt tiedän, että tietoinen läsnäolo blokkaa aivoissa alueita, jotka tuottavat negatiivisuutta. Keskittyminen tietoiseen läsnäoloon manifestointien alussa lisää siis jo itsessään positiivista ja hyvää oloa.

Toinen syy, miksi visaulisointiäänitteeni toimivat, on se, että perusvisualisoinnin lisäksi niissä keskitytään tietoisesti luomaan positiivisia ja ihania tunteita kuten syvää ja puhdasta elämäniloa, voimaa, viisautta ja onnellisuutta.

Tunteiden avulla uudet yhteydet hermosolujen välillä muodostuvat nopeammin pysyviksi, kuin pelkästään ajatusten ja mielikuvien tasolla tapahtuvassa työskentelyssä.

Kolmas syy on toisto. Kehotan asiakkaitani kuuntelemaan vartin pituisia äänitteitä joka päivä, kunnes he tuntevat syvästi koko olemuksessaan, että äänitteissä puhutut asiat ovat totta.

Haluatko kokeilla itse? Suosittelen esim. kolmen viikon onnellisuuskuuria.

Voit tehdä sen omatoimisesti keskittymällä joka päivä intensiivisesti onnellisuuden visualisointiin ja tuntemiseen.

Jos haluat kokeilla ohjattua onnellisuuskuuria, tilaa edullisesti Onnellisuusvisualisointi ja kuuntele sitä päivittäin vähintään kolmen viikon ajan.

Helppo ja nopea tapa katkaista negatiiviset ajatukset

Minulla on ajoittain jaksoja, jolloin nukun todella huonosti. Herään viideltä aamulla, pyörin ja pyörin, enkä saa unta. Kun sama jatkuu jonkin aikaa, univelkaa – ja väsymystä – alkaa olla ihan mukavasti.

Viime viikolla oli sellainen jakso. Perjantaiaamuna nousin puoli kuudelta, koska tiesin, että uni ei enää tulisi. Edellisenä yönä olin kirjoittanut ja suunnitellut kahdesta puoli viiteen. Jo sitä ennen olin nukkunut usean yön huonosti.

On siis tarpeetonta sanoa, että olin väsynyt lähtiessäni perjantai-iltana ratsastustunnille. Olin joutunut jättämään yhden vakitunnin väliin ja menin nyt korvaamaan sen tunnille, jolla en ole käynyt koskaan aikaisemmin.

Jostain syystä uskoin, että tunnilla ratsastetaan aina koulua, ja olin hyvin helpottunut ajatellessani, että koulutunnista selviän ihan missä väsymystilassa tahansa. Esteet jännittävät minua, vaikka tykkäänkin hypätä.

Olin lievästi sanoen yllättynyt, kun tallille tullessani huomasin että koulutunnin sijasta edessä oli estetunti. Eikä edes mikä tahansa estetunti, vaan rataharjoitus.

Eikä siinä vielä kaikki, ryhmä oli minun tasoani reilusti edistyneempi. Tunnen yhden ratsastajista ja tiedän, että hän kisannut 90 cm:n luokissa. Verrattuna omiin 50 cm:n kisasuorituksiini se tuntuu aika hurjalta.

Ensimmäinen reaktioni lukiessani tallin seinältä rataharjoituksesta oli tehdä täyskäännös.

“Ei onnistu”, ajattelin. “Minä en pysty tähän, en näin väsyneenä. Lähden kotiin. En vain yksinkertaisesti pysty tähän.”

Hetken aikaa olin täysin vakuuttunut, että olin oikeassa. Enhän minä mitenkään voisi pystyä siinä väsymystilassa. Esteradan hyppääminen vaatii valtavasti keskittymistä, enkä minä pystyisi siinä tilassa keskittymään riittävästi. Huomioni herpaantuisi, ja tippuisin. Minuun voisi sattua. Voisi käydä pahastikin.

Siinä vaiheessa kyllästyin negatiivisiin ajatuksiini. Edes tiedostamatta mitä tein, siirsin ajatukseni siihen hetkeen. Katsoin ympärilleni satulahuoneessa. Satuloita kolmessa rivissä. Tunsin lattian jalkojeni alla. Haistoin tallin hajun. Ja kas kummaa, negatiiviset ajatukset katosivat välittömästi.

“En tiedä, miten se tulee menemään”, ajattelin, ja se oli jo paljon positiivisempi ajatus. Päätin, että menen hetken kerrallaan ja keskityn niin hyvin kuin pystyn. Ehkä selviäisin.

Loppujen lopuksi ratsastin radan kahteen kertaan (se oli 60 cm), ja se meni ihan hyvin. Olin radan jälkeen ihan hengästynyt ja poikki, mutta pysyin selässä, ja pystyin hallitsemaan hevosta ja tekemään sen kanssa yhteistyötä ihan hyvin. Siitä jäi jopa onnistumisen kokemus, ja pitkästä aikaa tuli innostus mennä talliestekisoihin joskus lähiaikoina.

Seuraavana aamuna ajoin Ruoveden ratsutallin upeisiin maisemiin kuuntelemaan Tietoisesti taitava ratsastaja -luentoa. Siellä sain tieteellisen selityksen sille, mistä edellisillan negatiiviset ajatukset tulivat, ja miksi ne katosivat niin nopeasti.

Mutta ennen kuin kerron siitä enemmän, siirretään katse hetkeksi manifestointiin.

Sinähän tiedät, että manifestointi perustuu pitkälti positiivisiin ajatuksiin ja tunteisiin. Tiedät, että et pysty luomaan unelmiesi elämää ajattelemalla negatiivisesti. Se ei vain onnistu.

Mutta tiedätkö, miksi positiivinen ajattelu on niin vaikeaa? Tiedätkö miksi ajatukset tuppaavat aina palaamaan negatiivisiin uomiin?

Entä haluatko tietää, miten katkaista negatiiviset ajatukset hyvin helposti ja nopeasti, ja muuttaa hetket, jolloin tiedostat palanneesi negatiivisiin ajatuksiin, ihaniksi voimanhetkiksi?

Urheilupsykologi ja mindfulness-kouluttaja Anna Andersén selitti Tietoisesti taitava ratsastaja -luennollaan aivojen toimintaa. Hän kertoi, että puolet ajasta aivot ovat ns. automaatiotilassa, johon liittyy negatiivisia ajatuksia, jopa uhkakuvia.

Automaatiomoodin voi kuitenkin katkaista hyvin helposti tulemalla tietoiseksi tästä hetkestä. Niin sanoo uusin tiede. Aistimalla mikä on läsnä tässä ja nyt negatiiviset ajatukset keskeytyvät.

Tämä on hyvin yksinkertaista ja helppoa. Riittää, että alat nähdä, kuulla, haistaa, maistaa tai tuntea läsnä olevia asioita. Pari syvää vatsahengitystä auttaa myös kätevästi tulemaan läsnäolevaksi tähän hetkeen.

On myös hyvä huomata, että aivot on rakennettu negatiiviseen ajatteluun. Uhkien huomaamisesta on ollut hyötyä lajin selviytymisen kannalta.

Sinussa ei siis ole mitään vikaa, jos sinulla on paljon negatiivisia ajatuksia. Negatiiviset ajatukset tarkoittavat yksinkertaisesti, että aivosi ovat normaalit.

Tiedät nyt siis helpon ja nopean tavan keskeyttää negatiiviset ajatukset. Riittää, että palautat itsesi aistihavaintojen kautta tähän hetkeen.

Automaatiomoodin katkaiseminen parantaa tilannetta, mutta tämän voi viedä vieläkin pidemmälle.

Sen jälkeen kun olet katkaissut negatiiviset ajatukset sinun on helppo siirtää ajatukset johonkin positiiviseen.

Jos et osaa katkaista negatiivisia ajatuksia, saatat yrittää vääntää ajatuksiasi väkisin positiivisiksi. Se ei  kuitenkaan toimi kovin hyvin, ainakaan minulla, ja olen luopunut siitä kauan sitten.

Kuitenkin sen jälkeen, kun automaatiomoodi on katkaistu, mielessä on tilaa juuri niille ajatuksille, jotka itse valitset.

Minä sanon: Valitse tällaisina hetkinä parhaat mahdolliset ajatukset!

Miten se tehdään?

Kun puhutaan unelmista, negatiiviset ajatukset keskittyvät yleensä siihen, mitä ET halua.

Jos esimerkiksi pyrit manifestoimaan taloudellista runsautta, negatiiviset ajatuksesi saattavat sanoa:

“Minulla ei ole riittävästi rahaa. Rahat eivät riitä. Minulla ei ole varaa siihen. Tiedän, että minun pitäisi maksaa tuo lasku, mutta mistä ihmeestä minä saan rahaa? En voi saada mistään rahaa laskun maksamiseen. Rahat eivät vain riitä.”

Nyt jos sinulla on selkeä visio haluamastasi runsaudesta ja osaat kiteyttää unelmasi yhteen lauseeseen, voit keskeyttää automaatiomoodin negatiivisine ajatuksineen, tulla tietoiseksi läsnäolevasta hetkestä ja sitten ajatella esimerkiksi:

“Raha on ystäväni. Raha auttaa ja tukee minua. Rahaa tulee jostain lisää. Tiedän sen.”

Samalla kun ajattelet näitä sanoja tunnet, että se on totta. Tunnet, että voit tukea ja luottaa rahaan, että raha todellakin on ystäväsi.

Tai saatat ajatella “Olen luomassa ihanaa taloudellista runsautta” , ja samalla tuntea kehossasi, miten ihanalta se oikein tuntuukaan.

Jos pystyt tähän, negatiivisia ajatuksiasi seuraa aina ihana voimanhetki, jolloin palaat omaan totuuteesi ja unelmaasi.

Silloin se mitä ajattelet ja tunnet negatiivisten ajatusten jälkeen voittaa negatiiviset ajatukset, koska silloin positiivisissa ajatuksissasi on paljon voimaa.

Silloin todella luot unelmaasi, etkä sitä päinvastaista. Silloin todella manifestoit.

 

Suorittajan kesäloma

Vuodenvaihteessa ilmoitin, että tänä vuonna opettelen lomailemaan kunnolla. Taustalla piili se, että lomiini oli viime aikoina  kuulut pitkä To do -lista, jonka yhtenä kohtana oli rentoutuminen.

Lomat eivät olleet olleet elvyttäviä, rentouttavia ja syvästi ja aidosti nautinnollisia, vaikka niihin olikin sisältynyt paljon kivaa ja ihanaa. Kaipasin muutosta, ja ennen kesälomaani lupasin loman jälkeen kertoa, millaisissa merkeissä lomani tällä kertaa sujui. Alla olevalla videolla kerron, miten siinä kävi.

Suorittaminen on ikävä olotila, jossa yhteys itseen katoaa. Ihminen irtautuu siitä mitä on tekemässä, ja tärkeäksi tulee ainoastaan lopputulos. Suoritusmoodissa ainakin itse yritän saada  tehtyä niin paljon kuin mahdollista niin nopeasti kuin mahdollista, ja vaikka saisin tehtyä kuinka paljon, mikään ei koskaan riitä.

Lisäksi suorittamiseen liittyy kiirettä ja stressiä, jotka heikentävät elämänlaatua monella tavalla. Arvaat varmaan, että jos olin suorittanut lomia, suorittaminen oli myös osa arkea.

Yksi manifestoinnin eli tietoisen luomisen periaatteista on elää tässä hetkessä, mikä ei ole mahdollista silloin kun suorittaa. OIen manifestointimentori ja autan työkseni toisia ihmisiä hyödyntämään valtavaa luomisvoimaansa, joten minun jos kenen pitäisi tietää,  että suorittamalla hommat eivät etene, ja että jatkuvan suorittamisen, kiireen ja stressin keskellä ei voi olla aidosti ja syvästi onnellinen.

Se että tiedän jotain tietoisella tasolla, ei kuitenkaan tarkoita sitä, että osaisin viedä sen automaattisesti käytäntöön. Jokaiselle meistä joku asia manifestoinnissa on haastavaa, ja minulle se on ollut suorittamisesta vapautuminen.

Katso video niin tiedät, täyttyikö lomani suorittamisesta, ja mitä seuraavaksi.

Manifestoinnin 7 askelta

Terve ja onnellinen -sivuston Uskalla ELÄÄ! -haastattelussa kerron käytännönläheisen manifestoinnin 7 askelta. Haastattelijana Jani Mäkinen.

Jani asuu muuten Thaimaassa ja teki haastattelun sieltä, yksi esimerkki mahdollisuuksista, joita voimme itsellemme luoda.

Jos haluat työskennellä syvemmin manifestoinnin 7 askeleen parissa, tilaa edullinen 7 askelta unelman toteutumiseen -verkkokurssi.