Vähennä rahastressiä

Rahastressi jäytää sisälläsi jatkuvana huolena, ahdistuksena, pelkona, tai jopa lamaannuksena tai paniikkina.

Jatkuva stressi siitä, riittävätkö rahat.

Pitkäaikainen rahastressi vie voimia ja estää sinua keskittymästä täysillä asioihin, jotka ovat sinulle tärkeimpiä, kuten läsnäoloon perheen ja ystävien kanssa, elämäntehtävään, luovaan itseilmaisuun tai muiden syvältä sisältäsi kumpuavien unelmiesi toteuttamiseen.

Stressiä tulee monista eri lähteistä, mutta rahastressi on yksi pahimmista ja kokonaisvaltaisimmista, ja sillä on valtava vaikutus ajankäyttöösi, ihmissuhteisiisi ja yleiseen elämänlaatuusi, jopa terveyteesi.

Nyt on aika tehdä asialle jotain ja poistaa pitkäaikaisen stressin aiheuttaja eli huono taloudellinen tilanne lopullisesti!

Kuulostaako yliampuvalta? Asiantuntijoiden mukaan kuka tahansa voi parantaa taloudellista tilannettaan, ja tässä postauksessa opit, miten teet sen omalla kohdallasi.

Ottaessasi postauksesta oppimasi asiat käyttöösi arjessasi huomaat, että rahastressi helpottuu kuukausi kuukaudelta, kunnes se jää kaukaiseksi muistoksi, ja tunnet helpotusta, keveyttä ja iloa ajatellessasi rahaa ja taloudellista tilannettasi.

Vapaudu rahastressistä

Mitä henkisen hyvinvoinnin valmentaja tietää rahasta

Taloudellisella tilanteella on merkittävä vaikutus henkiseen hyvinvointiin. Tästäkin asiasta minulla on erittäin vahva omakohtainen kokemus. Tiedän, millaista on kitkutella etuuksilla ja minimituloilla. Olen kokenut yrittäjyyden epäsäännölliset tulot ja epävarmuuden. Tiedän, millaista on, kun suuri osa tuloista katoaa saman tien lainojen lyhennyksiin. Ennen kaikkea tiedän, miten paljon jatkuva rahastressi vie voimia ja elämäniloa.

Kaikkien näiden syiden takia olen opiskellut rahataitoja. Alussa, kuutisen vuotta sitten, minusta tuntui vaikealta, lähes mahdottomalta laittaa oppimiani asioita käytäntöön. Tuntui siltä, että rahaa ei vain jäänyt yhtään yli.

Askel kerrallaan aloin muuttaa asioita, ja valehtelematta olen tänä vuonna saanut miettiä, mitä teen rahalla, joka jää yli. En edelleenkään ole rikas, mutta ero muutaman vuoden takaiseen on valtava.

Taloudellinen hyvinvointi oli myös taustalla, kun tein raskaan päätöksen luopua päätoimisesta yrittäjyydestä ja siirtyä palkkatyöhön. Vaikka rakastin yrittäjän vapautta, ymmärsin, että omiin arvoihini kuuluu myös taloudellinen turva ja hyvinvointi. Yrittäjänä tuloni olivat koko ajan epävarmemmat kuin palkkatyössä.

Koska tiedän, kuinka paljon rahastressi vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin, Rakas itsellesi -työskentelyssä yksi itsensä rakastamisen osa on taloudellisen hyvinvoinnin lisääminen. Taloudellinen hyvinvointi liittyy kaikkiin kolmeen itsensä rakastamisen osa-alueeseen: omannäköiseen elämään – siihen, miten voi toteuttaa unelmiaan ja tehdä omannäköisiään valintoja – itsestä huolehtimiseen ja positiiviseen minäkuvaan.

Rahastressi vie turhaan voimavarojasi

Syitä siihen, että taloudellinen tilanteesi aiheuttaa sinulle stressiä, voi olla monia.

Sinulla voi olla hyvin pienet tulot, jotka riittävät niukin naukin perustarpeisiin.

Saatat olla niin korviasi myöten veloissa, että tilanne alkaa tuntua täysin toivottomalta.

Olet saattanut kokea äkillisen taloudellisen takaiskun, etkä tiedä, miten pääset takaisin jaloillesi.

Tai olet stressaamiseen taipuvainen ihminen, ja taloudellinen tilanteesi saattaa olla jopa ihan ok, mutta kannat silti huolta tulevaisuudesta.

Haluan sinun tietävän, että olitpa missä tahansa tilanteessa taloutesi kanssa, et ole yksin. Ympäri maailman on miljoonia ihmisiä, jotka kärvistelevät aivan samojen asioiden kanssa.

Haluan sinun tietävän myös, että kaikki rahaan ja taloudelliseen tilanteeseesi liittyvät tunteesi – huoli, pelko, turhautuminen, voimattomuus, häpeä, syyllisyys, lannistuminen – mitä tahansa tunteita taloudellinen tilanteesi sinussa herättääkin, ne ovat täysin normaaleja, eikä sinussa ole mitään vikaa, koska tunnet niitä.

Kolmas asia, jonka haluan sinun tietävän on se, että tästä on tie ulos. Sinun ON mahdollista luoda sellainen taloudellinen tilanne, joka saa sinut tuntemaan helpotusta, keveyttä ja iloa. Sinä voit muuttaa tilanteesi niin, että pystyt antamaan enemmän itsestäsi itsellesi, läheisillesi, työllesi ja muille tärkeille asioille, ja nauttimaan elämästä täysin siemauksin.

Tässä postauksessa kerron, miten se on mahdollista. Sen jälkeen pallo on sinulla, eli sinun pitää itse toteuttaa oppimasi asiat käytännössä.

Stressi häviää poistamalla stressin syy – ei lievittämällä stressin oireita

Stressi on nykyelämässä niin yleistä, että toisinaan keskitymme ainoastaan lievittämään stressin oireita pureutumatta sen enempää siihen, mikä aiheuttaa meille stressiä, ja miten voimme poistaa stressin aiheuttajan elämästämme.

Me yritämme lievittää stressiä syömällä ja juomalla liikaa, liikkumalla asiantuntijoiden ohjeiden mukaan, parantamalla unihygieniaa, joogaamalla, mindfulnessilla, meditoinnilla, rentoutusäänitteillä ja jne.

Stressin tarkoitus on hälyttää sinua mahdollisesta vaarasta. Rahastressi kertoo sinulle, että taloudellisessa tilanteessasi on jotain uhkaavaa, joka kaipaa huomiotasi.

Ikävä kyllä rahastressi ei valmista sinua ratkaisemaan rahahuoliasi, vaan stressi päinvastoin ”sulkee” ajatteluun liittyviä osia aivoistasi niin, että voisit keskittyä taistelemaan, pakenemaan tai jähmettymään paikoillesi pelastaaksesi henkesi.

Vapaudu rahastressistä

Valitettavasti mistään näistä kolmesta reaktioista ei ole sinulle hyötyä rahastressin lievittämisessä.

Jotkin stressinhallintamenetelmät voivat kuitenkin laukaista stressiäsi sen verran, että pystyt katsomaan tilannettasi ajatuksella, näkemään sen selkeästi – ja tekemään tarvittavat muutokset.

Suurin ongelma ja suurin syy rahastressiin useimmilla ihmisillä on, miten saada laskut maksettua.

Monilla ihmisillä on sama ongelma riippumatta siitä, miten suuret tulot heillä on.

Joillain ihmisillä tulot todella ovat niin pienet, että ne on vaikea saada riittämään edes peruselinkustannuksiin.

Monella peruselinkustannukset hoituvat helposti, mutta niiden lisäksi on tullut muista rahallisia velvollisuuksia, jotka on hoidettava kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

Ongelman ydin on osittain köyhässä ja keskiluokkaisessa tavassa käyttää rahaa

Tiesitkö, että on olemassa kolme erilaista tapaa suhtautua rahaan ja käyttää sitä: köyhä, keskiluokkainen ja rikas.

Köyhä tapa käyttää rahaa on kuluttaa kaikki. Osa rahoista menee tietysti pakollisiin peruselinkustannuksiin, mutta jos rahaa jää yli, se laitetaan kulutukseen. Ei siis kerrytetä omaisuutta millään tavalla.

Keskiluokkainen tapa käyttää rahaa on hankkia itselleen omaisuutta, jonka pitäminen maksaa: omistusasunto tai omakotitalo, auto, kesämökki jne. Lisätään tähän vielä vuosittaiset etelänmatkat ja osamaksuilla ostettavat uudet sohvat, keittiöt ja taulu-tv:t.

Keskiluokkainen tapa kerryttää omaisuutta kerryttää helposti myös velkaa.

Velasta tuleekin monelle keskiluokkaiselle rahankäyttäjälle raskas ja stressaava taakka, joka pakottaa puurtamaan töissä, että saadaan kaikki maksetuksi.

Velka on myös yksi suurimmista rahastressin aiheuttajista.

Rikas tapa käyttää rahaa on hankkia sellaista omaisuutta, joka ei kerrytä velkaa, vaan tuo lisää tuloja. Näitä voi olla esimerkiksi osakkeet tai sijoitusasunnot.

Ihmiset, joilla on rikas tapa käyttää rahaa, eivät hanki asioita tai kokemuksia heti kun tulee mieliteko, vaan he hankkivat haluamansa asiat vasta sitten, kun he saavat sijoituksistaan niin paljon tuottoa, että he voivat hankkia haluamansa asiat tuotoilla.

Millainen tapa sinulla on käyttää rahaa?

Jos sinulla on köyhä tapa käyttää rahaa, sinulla ei ole mitään omaisuutta tai säästöjä, jotka turvaisivat taloutesi, jos jotain ikävää tapahtuisi.

Jos sinulla on keskiluokkainen tapa käyttää rahaa, sinulta ei ainoastaan puutu taloudellinen tasapaino ja turva, vaan elät suurella riskillä.

Et ole ehkä tiedostanut sitä, koska velaksi eläminen on niin normaalia nyky-yhteiskunnassa. Normaali ei silti välttämättä ole tervettä, ja tässä tapauksessa normaali maksaa sinulle yöunesi ja paljon muutakin.

Jos jotain tapahtuisi ja tulosi esimerkiksi pienenisivät äkkiä, sinun pitäisi peruselinkustannusten lisäksi saada jostain rahaa myös velkojen maksuun. Ei ihme, jos taloudellinen tilanteesi aiheuttaa sinulle stressiä.

Jos sinulla on rikas tapa käyttää rahaa, et luultavasti lue tätä postausta, mutta sinulla ei olekaan rahan aiheuttamaan huolta ja stressiä, vaan olet luonut itsellesi taloudellisen tasapainon ja turvan.

Lyhyesti sanottuna olet nykyisessä taloudellisessa tilanteessasi, jossa raha aiheuttaa sinulle suurta stressiä, siksi, että tapasi käyttää rahaa ei ole ollut paras mahdollinen.

Hyvä uutinen on, että pystyt muuttamaan tapaasi käyttää rahaa, ja kunhan vain tiedät mitä olet tekemässä, taloudellinen tilanteesi alkaa väistämättä muuttua kuukausi kuukaudelta paremmaksi.

Kestävän taloudellisen hyvinvoinnin luomiseen voi mennä jonkin aikaa, mutta jokainen askel oikeaan suuntaan tuo sinulle vähän enemmän helpotusta, keveyttä ja iloa.

Aloita luomalla terve tapa käyttää rahaa

Puhun köyhästä, keskiluokkaisesta ja rikkaasta tavasta käyttää rahaa havainnollistaakseni, että erilaiset tavat käyttää rahaa johtavat erilaisiin lopputuloksiin.

Sinun ei tarvitse omaksua mitään näistä tavoista suoraan, ja parempi onkin, jos mietit asiaa ja luot sellaisen tavan käyttää rahaa, joka sopii juuri sinulle.

Köyhä tapa käyttää rahaa on sellainen, joka ei luo yhtään omaisuutta. Asutaan vuokralla, ja jos rahaa jää perustarpeiden yli, se kulutetaan.

Huomaa, että sinulla voi olla köyhä tapa käyttää rahaa, vaikka sinulla olisikin hyvät tulot tai vaikka valtava perintö. Kyse ei ole siitä, miten paljon rahaa on käytettävissä, vaan miten käytät sitä.

Rahankäyttäjätyypit

Rahankäyttäjätyyppisi vaikuttaa tapaasi käyttää rahaa. Tunnistatko oman rahankäyttäjätyyppisi seuraavista?

Monilla maailmanparantajaihmisillä on köyhä tapa käyttää rahaa

Niin oli minullakin aikoinaan.

Maailmanparantajat kokevat usein rahan pahana. He kuvittelevat, että rikkaat ovat ahneita ja itsekkäitä.

Maailmanparantajat ajattelevat, että raha ei ole tärkeää, ja että auttamistyötä pitäisi tehdä pyyteettömästi. Toisin sanoen siitä ei saisi pyytää rahaa, ei ainakaan niin paljoa, että sillä eläisi mukavasti.

Maailmanparantajat eivät ole kiinnostuneita materiasta vaan henkisistä arvoista ja toisten auttamisesta. Jos heiltä joskus jää rahaa yli, he luultavasti antavat sen jollekin toiselle.

Maailmanparantajan on hyvä tiedostaa, että myös hän itse on arvokas, ja hänellä on oikeus haluta niitä asioita, joita hän haluaa.

Jos sinä olet maailmanparantaja, sinun on hyvä tiedostaa, onko sinulla rajoittavia uskomuksia, joiden mukaan sinun ei ole oikein elää taloudellisessa runsaudessa ja saada kaikkea mitä haluaisit. Minulla ainakin oli näitä riittämiin.

Tunnetko koskaan katkeruutta siitä, että et saa sitä mitä haluaisit (vaikka annat niin paljon toisille)?

Tunnetko taloudellisen tilanteesi rajoittavana, vaikka tietoisessa mielessäsi ajatteletkin, että raha ei ole tärkeää?

Luodaksesi terveen suhteen rahaan sinun on hyvä myöntää, että raha on tärkeää, ja että se on tärkeää myös sinulle. Ei sen itsensä vuoksi, vaan sen vuoksi, mitä kaikkea se mahdollistaa.

Et ole paha tai itsekäs, koska haluat luoda itsellesi taloudellista hyvinvointia. Sinä olet arvokas, ja sinulla on oikeus pitää huolta itsestäsi, jos ei muuten niin sen vuoksi, että pystyt pitämään huolta toisista.

Vapaudu rahastressistä

Ala opetella sallimaan se, että rahaa jää yli. Sinun ei tarvitse hankkiutua siitä heti eroon. Ala myös sallia itsellesi ajatus, että saat saada riittävän hyvät tulot tekemällä sitä minkä koet merkitykselliseksi ja tärkeäksi.

Tuhlaaja haluaa kokea nautintoa heti

Jos et samaistunut maailmanparantajaan, olet ehkä rahankäyttäjätyypiltäsi tuhlaaja.

Tuhlaajana sinulle on tärkeää tuntea nautintoa tässä hetkessä, ja se on saanut sinut käyttämään rahaa huolettomasti.

Toisin sanoen olet käyttänyt rahaa enemmän kuin sinulla on. Olet saattanut käyttää rahaa köyhällä tavalla hankkimatta omaisuutta tai keskiluokkaisella tavalla hankkimalla omaisuutta, joka on kerryttänyt sinulle velkaa.

Nyt stressaat, koska sinun pitää maksaa käyttämäsi rahat takaisin, ja se on tuskastuttavaa ja tylsää ja estää sinua saamasta muita asioita, jotka toisivat sinulle iloa ja nautintoa.

On olemassa kahdenlaista mielihyvää: lyhytaikaista ja pitkäaikaista. Ollakseen onnellinen ihmisen pitäisi kokea tasapainoisesti molempia.

Pitkäaikaista mielihyvää tuovat asiat ovat niitä, jotka tekevät meidät oikeasti onnellisiksi. Aina niillä ei ole mitään tekemistä rahan kanssa, mutta monessa kohtaa rahasta on apua.

Tuhlaajan ei välttämättä tarvitse luopua mielihyvästä kääntääkseen taloutensa kestävälle pohjalle ja saadakseen rahaa jäämään yli joka kuukausi.

Tässä on muutamia vinkkejä miten se onnistuu:

  • Tee lista asioista, jotka tuovat sinulle pitkäaikaista mielihyvää ja onnellisuutta, ja ala suunnata rahojasi niihin
  • Listaa kaikki sellaiset asiat, jotka tuovat sinulle lyhytaikaista mielihyvää, mutta jotka eivät vaadi paljoa tai yhtään rahaa, ja jotka ovat helposti saatavilla silloin, kun kaipaat piristystä tai lohdutusta
  • Ala ajatella, miten hyvältä tuntuu tulevaisuudessa, kun olet hoitanut raha-asiasi todella hyvin, kun sinulla ei ole velkaa, ja sinulla on aidosti varaa niihin asioihin, jotka todella lisäävät onnellisuuttasi
  • Fiilistele, miten hyvältä tuntuu välttää ostamasta asioita, jotka tuovat mielihyvää vain ohikiitävän pienen hetken ajaksi, ja käyttää rahaan sen sijaan niihin asioihin, jotka tuovat sinulle jatkuvaa, pitkäaikaista mielihyvää ja aitoa onnellisuutta
  • Tee säännöllisesti kivoja asioita, jotka eivät vaadi paljoa tai yhtään rahaa
  • Tee inventaario kaikesta mitä olet ostanut, joka ei tuo sinulle enää mielihyvää, ja anna tai myy ne eteenpäin
  • Opettele palkitsemaan itsesi ja lohduttamaan tai ilahduttamaan itseäsi muulla tavoin kuin ostamalla

Säästäjä on ottanut ensimmäisen askeleen mieltä rauhoittavaan taloudelliseen tilanteeseen

Ehkä et kuulu (ainakaan täysin) kumpaankaan yllä mainittuun rahankäyttäjätyyppiin, vaan ehkä olet säästäjä. Säästäjä ei raskisi käyttää rahaa mihinkään, vaan haluaa pitää ne säästössä. Minä olen ollut vahvasti myös säästäjä.

Säästäjänä sinulla saattaa olla köyhä tapa käyttää rahaa siinä mielessä, että et hanki minkäänlaista omaisuutta.

Sinulla voi myös olla siinä mielessä rikas tapa käyttää rahaa, että et osta velaksi, vaan säästät siihen asti, kunnes sinulla on varaa siihen mitä haluat tai tarvitset.

Säästäjänä sinulla voi olla myös keskiluokkainen tapa käyttää rahaa siinä, että kerrytät omaisuutta, josta maksat sen sijaan, että kerryttäisit omaisuutta, joka toisi sinulle lisää tuloja.

Säästäjänä osaat jo luonnostaan sen, mitä aion opettaa seuraavaksi eli taloudellisen tasapainon. Olet siis tässä suhteessa pidemmällä kuin muut rahankäyttäjätyypit, mutta sinulla on vielä paljon opittavaa siitä, miten nauttia rahoistasi ja miten käyttää niitä sellaisella tavalla, että ne luovat sinulle todellista taloudellista hyvinvointia.

Välttelijä saattaa stressata rahasta enemmän kuin tarvitsisi

Neljäs rahankäyttäjätyyppi, jonka haluan nostaa tässä esiin, on välttelijä.

Välttelijällä voi olla köyhä tai keskiluokkainen tapa käyttää rahaa, mutta ei rikas, koska rikas tapa käyttää rahaa sisältää sen, että seuraa menojaan todella tarkkaan.

Välttelijä sen sijaan tekee kaikkensa, että hänen ei tarvitsisi tietää, mihin hänen rahansa menevät, ja paljonko hänen tilillään on rahaa.

Välttelijä tekee niin, koska häntä pelottaa, että tilanne on kamala.

Joskus se onkin, varsinkin, jos välttelijä on samaan aikaan myös tuhlaaja.

Omalla kohdallani huomasin kuitenkin, että kun lakkasin välttelemästä taloudellisen tilanteeni kohtaamista, sain nähdä, että tilanne oli parempi kuin luulin.

Olin stressannut turhaan.

Ja vaikka tilanne olisi todella huono, välttelijälle on hyödyllisempää kohdata tilanne mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, koska silloin asioille on helpompi tehdä jotain.

Välttelijälle sanoisin saman kuin maailmanparantajalle: opettele pitämään rahasta.

Opettele pitämään erityisesti siitä, että tiedät koko ajan, mikä tilanteesi rahan suhteen on, ja paljonko tililläsi on rahaa.

Ajattele sitä varmuutta, kun ei tarvitse miettiä kaupassa, hyväksyykö maksupääte korttimaksun vai ei.

Ajattele helpotusta ja huolettomuutta jota tunnet, kun tiedät kassalle mennessäsi, että rahat varmasti riittävät.

Vapaudu rahastressistä

Taloudellinen tasapaino syntyy ylijäämäisestä taloudesta

Kun taloutesi on epätasapainossa, se on epävakaa. Silloin mikä tahansa pienikin taloudellinen takaisku horjuttaa talouttasi pahasti.

Tämä aiheuttaa useimmissa ihmisissä voimakasta stressiä.

Kun taloutesi on epätasapainossa, sinulla hyvin todennäköisesti on niin sanottuja huonoja lainoja, eli lainoja, joista maksat korkeaa korkoa, mikä ei varmastikaan auta viemään talouttasi oikeaan suuntaan.

Kun taloutesi on epätasapainossa, käytät joka kuukausi kaikki rahasi, eikä yhtään jää yli. Jos olet niin kuin 83% suomalaisista, tilisi saldo menee joka kuukausi nollaan.

Taloudellisen tasapainon luominen on ensimmäinen askel rahaan liittyvään mielenrauhaan ja helpotukseen.

Luodaksesi taloudellisen tasapainon sinun on siis käännettävä taloutesi suuntaa niin, että kuun lopussa tilillesi jää rahaa.

Tämä kuulostaa hyvin yksinkertaiselta, mutta kahdeksalle kymmenestä suomalaisesta se on haaste!

Minustakin tuntui alussa mahdottomalta saada rahaa säästöön, varsinkin kun minulla ja avomiehelläni, jonka kanssa minulla on yhteinen talous, molemmilla oli epäsäännölliset tulot. Vähitellen rahaa alkoi kuitenkin löytyä.

Ylijäämäisen talouden luominen alkaa menojen kartoittamisella

Pystyäksesi luomaan taloudellisen tilanteen, joka synnyttää sinussa mielenrauhaa ja iloa, sinun on alettava seurata menojasi hyvin tarkkaan.

Vapaudu rahastressistä

Olen pahoillani, mutta se on ainoa keino.

Hyvä uutinen on, että menojen seuraamisen ei tarvitse olla niin ikävää ja vaikeaa, kuin miltä se saattaa tuntua.

Itse asiassa menojen seuraaminen ja suunnitteleminen voi olla hyvin innostavaa, kun huomaat, miten paljon pystyt vaikuttamaan tilanteeseesi!

Peruselinkustannusten laskeminen auttaa sinua selvittämään taloutesi tilan

Tiedostaaksesi millaisessa tilassa taloutesi on, sinun on todella hyödyllistä laskea, kuinka suuri osa tuloistasi menee peruselinkustannuksiin.

Kartoita myös lainatilanne

Kun olet laskenut peruselinkustannukset, laske myös, paljonko sinulla menee lainanlyhennyksiin joka kuukausi. Laske lainoihin myös kaikki osamaksut.

Laske, kuinka suuri prosentti tuloistasi menee lainojen lyhennyksiin. Tämä voi olla hyvin silmiä avaavaa. Sitä se oli ainakin minulle.

Kuinka paljon rahoistasi menee asioihin, jotka eivät tuo sinulle syvää iloa?

Laske seuraavaksi, kuinka paljon käytät rahaa kuussa asioihin, joita et tarvitse, ja jotka eivät lisää onnellisuuttasi millään tavalla.

Asioihin, jotka ovat ihan kivoja, ja jotka saattavat lisätä mukavuuttasi, mutta jotka eivät todella vaikuta onnellisuuteesi millään tavalla.

Sinulla ei todennäköisesti tule lähiaikoina olemaan rahaa KAIKKEEN mitä haluat, joten tämä on sinun tilaisuutesi PRIORISOIDA halujasi ja toiveitasi.

Vaurausvalmentajat neuvovat suuntaamaan rahat asioihin, jotka tuovat eniten iloa ja onnellisuutta. Kas kummaa, henkisen hyvinvoinnin ja itsensä rakastamisen valmentajat voisivat sanoa ihan samaa!

Taloudellisen runsauden luomisessa, vaurastumisessa ja jopa rikastumisessa ei ole kyse siitä, että haalitaan niin paljon rahaa kuin mahdollista.

Kyse on siitä, että eletään niin omannäköistä elämää kuin mahdollista.

Inna thil

Laske siis, paljonko käytät rahaa kuussa täysin turhiin asioihin, ja ala suunnata niitä rahoja asioihin, jotka lisäävät onnellisuuttasi.

Tämä on tärkeää taloudellisen tasapainon ja hyvinvoinnin kannalta. Vaikka oletkin luomassa itsellesi ylijäämäistä taloutta, on liian kova hinta saada ylijäämä aikaan sillä, että et saa yhtään mitään mitä todella haluat.

Puskuri synnyttää taloudellisen turvan

Kun alat seurata ja suunnitella menojasi tulet huomaamaan, että aina tulee eteen tilanteita, joissa voit tietoisesti valita kuluttaa rahat tai laittaa ne säästöön.

Kyse voi olla pienistä summista, mutta pienistä asioista syntyy ajan kanssa iso muutos.

Kun rahaa alkaa jäädä yli, ala laittaa yli jäävä raha sivuun ja muodostaa niin sanottu puskuri.

Puskuri on turvanasi, jos tulee pieniä tai suuria taloudellisia takaiskuja.

Asiantuntijat suosittelevat säästämään puskuriin niin paljon rahaa, että selviät sillä 2-24 kuukautta, jos jotain todella ikävää tapahtuu.

Tiedän, että tämä tuntuu isolta summalta, ehkä jopa mahdottomalta. Se saattaa tuntua lannistavalta ajatukselta. Älä kuitenkaan luovuta vielä!

Kirjoittaessani tämän artikkelin ensimmäisen version neljä vuotta sitten, minulla itsellänikään ei ollut puskuria. Nyt, elokuussa 2022 käydessäni postausta uudelleen läpi huomaan, että tämä tilanne on muuttunut. Meillä on nyt avomieheni kanssa kahden kuukauden puskuri, ja laitamme sijoituksiin 5% tuloista, mikä tuntui ennen täysin mahdottomalta.

Jos puskurin säästäminen tuntuu sinusta vaikealta tai lannistavalta, ajattele näin: Vaikka et koskaan saisikaan kasaan edes kahden kuukauden menoja vastaavaa summaa, niin pienikin puskuri luo sinulle jo jonkinasteista taloudellista turvaa.

Lisäksi sinun on hyvä tiedostaa, että usko kasvaa tekemisen ja onnistumisen myötä. Kun näet, että sinulla jää kuin jääkin säästöön edes muutama euro kuussa, alat pian uskoa, että saat säästöön enemmän.

Maksa ensin huonot lainat

Jos sinulla on korkeakorkoisia lainoja, on järkevää laittaa yli jäävä raha niiden maksamiseen.

Ja tietenkin lakata velkaantumasta lisää.

Selvitä, mikä saa sinut velkaantumaan. Kun ymmärrät, miksi velkaannut, sinun on helpompi muuttaa toimintaasi ja luoda ylijäämäinen talous.

Vaikka maksaisitkin huonoja lainoja pois, monet asiantuntijat suosittelevat laittamaan samaan aikaan pienen summan säästöön.

Kannattaa myös asennoitua niin, että kun olet maksanut ensimmäisen lainasi kokonaan pois, laitat jatkossa lainanlyhennyksen suuruisen summan säästöön joka kuukausi.

Jos et voi tai halua säästää, kasvata tulojasi

Jos tulosi eivät yksinkertaisesti riitä säästämiseen, tai et halua säästää mistään mihin tällä hetkellä laitat rahaa, ainoa keino luoda taloudellinen tasapaino ja turva on kasvattaa tulojasi.

Tiedän, tämäkään ei välttämättä tunnu helpolta. Se voi tuntua päinvastoin ihan mahdottomalta.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse vielä tietää, miten se onnistuu. Keinot löytyvät ajan kanssa, kun otat itsellesi nyt tavoitteeksi saada nykyistä enemmän rahaa joka kuukausi.

Luo useampia tulonlähteitä

Yksi tapa luoda taloudellista turvaa varsinkin silloin, kun puskuria ei vielä ole, on luoda useita eri tulonlähteitä. Vaikka yksi tulonlähde tyrehtyisikin, jäljelle jää vielä muita, jotka auttavat sinua pitämään taloutesi tasapainossa.

Tarkista vakuutukset

Elämässä tapahtuu kaikenlaista, mihin ei voi itse vaikuttaa.

Saatat esimerkiksi joutua olemaan pitkään poissa töistä oman tai perheenjäsenen sairauden takia.

Millä tavalla olet varautunut pidempiaikaiseen tulojen pienenemiseen? Millaisia korvauksia voit saada vakuutuksista, jos jotain vastaavaa tapahtuu?

Kun rahaa on käytössä vähän, voi tuntua turhalta maksaa vakuutuksista. Tiukan paikan tullen hyvä vakuutus voi kuitenkin pelastaa paljon.

Tee eläkesuunnitelma

Monet havahtuvat vähän ennen eläkeikää siihen, että tulot tulevat pienenemään eläkkeelle jäädessä noin puolella.

Jos et halua muuttaa elämäntapaasi eläkkeellä täysin, varaudu eläkkeelle jäämiseen jo etukäteen.

Kun rahaa alkaa jäädä säästöön, ota seuraava askel

Rahan saaminen säästöön on loistava asia, mutta se ei yksinään vielä riitä, koska tilillä säästössä makaava raha menettää inflaation myötä arvoaan. Tavallisesti inflaatio on pari prosenttia vuodessa. Se tarkoittaa, että 100 eurosta jää jäljelle 98 euroa. Vuonna 2022 inflaatio on Ukrainan sodan takia paljon korkeampi. Inflaation takia ainakin osa rahasta kannattaa laittaa sijoituksiin.

Kun sijoitat rahaa, raha ei hupene, kuten tilillä makuuttaessa, vaan kasvaa korkoa. Sijoittaminen tuo sinulle siis lisää rahaa.

Joo tiedän. Sijoittaminen voi kuulostaa rikkaiden jutulta. Se voi kuulostaa epävarmalta ja riskaabelilta. Mutta kun opiskelet sijoittamista edes hiukan huomaat, että kuka tahansa voi sijoittaa jo pienillä summilla, ja että sijoittamalla on paljon helpompi saada lisää rahaa kuin menettää sitä.

Jos taloudellisen turvan luominen tuntuu vieläkin vaikealta, aloita tästä

Jos sinun on vaikea päästä alkuun, jos sinusta tuntuu vaikealta muuttaa tapaasi käyttää rahaa ja suunnitella rahankäyttöäsi, anna itsellesi hetki kohdata ajatuksesi ja tunteesi rauhassa myötätunnolla.

Rahastressi ja -ahdistus voivat lamaannuttaa. Taloudellisen hyvinvoinnin luominen voi vaatia isoja muutoksia. Kuilu sen välillä, missä olet ja missä haluaisit olla, voi tuntua valtavalta. Sinun ei tarvitse päästä eroon näistä ajatuksista ja tunteista. Tärkeää on vain, että ne eivät ohjaa sinua tai saa sinua lannistumaan.

Rahaan liittyvien ajatusten ja tunteiden kohtaaminen myötätunnolla auttaa kehoasi ja mieltäsi rauhoittumaan. Kun olemuksesi rauhoittuu, saat yhteyden sisäiseen voimaan ja näet asiat selkeämmin, sinun on helpompi hahmottaa ensimmäiset askeleet ja alkaa toteuttaa niitä.

Jos tarvitset tukea itsemyötätunnon löytämiseen, tilaa Kohtaa haasteesi itsemyötätunnolla -äänite. Alennuskoodilla rahastressi saat äänitteestä 85% alennuksen.

Lue myös:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.