Mitä kukoistava henkilökohtainen talous tarkoittaa

Ollessasi luomassa unelmiesi elämää sinun on otettava huomioon eräs tärkeä asia, joka on tavalla tai toisella yhteydessä lähes jokaiseen unelmaasi, ja joka vaikuttaa omalta osaltaan merkittävästi siihen, pystytkö luomaan unelmiesi elämän.

Tämä tärkeä asia on raha.

Raha ei itsessään ratkaise sitä, toteutuvatko unelmasi vai eivät, mutta rahalla on valtavasti merkitystä. Jos taloudellinen tilanteesi on hyvä, unelmien elämän luominen on huomattavasti helpompaa kuin jos henkilökohtainen taloutesi on epätasapainoinen, tai jos rahaa yksinkertaisesti on liian vähän.

Siksi tärkeä osa unelmien elämän luomista on laittaa raha-asiat kuntoon. Minä kutsun raha-asioiden kuntoon laittamista kukoistavan henkilökohtaisen talouden luomiseksi.

Mitä kukoistava henkilökohtainen talous tarkoittaa

Kukoistava henkilökohtainen talous tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, mutta minun määritelmäni mukaan kukoistavaan henkilökohtaiseen talouteen sisältyy seuraavat asiat:

1) Raha ei aiheuta haitallista stressiä
2) Suunta on kohti parempaa
3) Pystyt toteuttamaan unelmiasi
4) Tunnet eläväsi runsaudessa

Tarkastellaan näitä kohta tarkemmin, mutta mietitään vielä ensin, miksi sinun pitäisi pyrkiä luomaan kukoistava eikä esimerkiksi hyvä talous.

Ensinnäkään sinun ei tarvitse luoda yhtään mitään, mikä ei tunnu sinusta aidosti hyvältä. Jos kukoistava tuntuu sinusta liian vaikeasti tavoitettavalta tai muuten vain epämukavalta, valitse tilalle ilmaisu, joka tuntuu hyvältä sinusta itsestäsi.

Saatat päättää, että olet luomassa taloudellista turvaa tai tasapainoa, taloudellista runsautta, tai että olet toteuttamassa taloudellista unelmaasi, tai mitä tahansa, mikä tuntuu sinusta innostavalta ja inspiroivalta juuri nyt.

Varmista kuitenkin, että muotoilet taloudellisen tavoitteesi positiivisesti. Älä ota tavoitteeksi esimerkiksi pelkästään rahaan liittyvän stressin tai riitojen vähentämistä, vaan mieti, mitä todella haluat stressin tai riitojen tilalle.

Nyt kun sinulla on taloudellinen tavoitteesi (jolla on lupa vielä muotoutua ja muuttua), voit ajatella sitä aina kun puhun kukoistavan henkilökohtaisen talouden luomisesta.

Käydään vähän tarkemmin läpi kukoistavaan henkilökohtaiseen talouteen liittyvät neljä asiaa, ja lukiessasi voit peilata niitä omaan taloudelliseen tavoitteeseesi.

 

Kukoistava henkilökohtainen talous

 

1) Raha ei aiheuta haitallista stressiä

Taloudellisen tilanteen ollessa huono rahasta tulee helposti yksi suurimmista, jopa kaikkein suurin stressin aiheuttaja. Huono taloudellinen tilanne laukaisee hengissä säilymiseen liittyvän pelon, joka synnyttää stressireaktion.

Pelon synnyttämä stressireaktio toimi aikoinaan ihmisen eläessä luonnon ja petojen armoilla. Uhkaavan tilanteen synnyttämä stressi sai ihmisen toimimaan silmänräpäyksessä ja pelastamaan henkensä taistelemalla, pakenemalla tai jähmettymällä liikkumattomaksi paikoilleen.

Nykyelämässä vastaavanlainen stressireaktio ja sen synnyttämä toiminta ei auta vapautumaan uhkaavasta tilanteesta. Et voi heittäytyä rahavaikeuksiesi kimppuun nyrkit ojossa, eikä pakoon juoksemisesta tai paikoilleen jähmettymisestä ole apua laskujen maksamisessa.

Kun huono taloudellinen tilanne jatkuu pitkään, käykin usein niin, että myös stressistä tulee jatkuvaa. Jatkuva stressi syö fyysisiä ja psyykkisiä voimavaroja ja estää olemasta täysin onnellinen ja hyvinvoiva.

Siksi kukoistavan henkilökohtaisen talouden luomisessa on ensiarvoisen tärkeää, että oppii purkamaan rahaan liittyvän stressin sellaiselle tasolle, jolla siitä ei ole haittaa.

Parhaimmillaan stressi on positiivinen voimavara, joka auttaa sinua ratkaisemaan taloudelliset ongelmasi ihanteellisella tavalla. Positiivinen stressi ei ole jatkuvaa, eikä se lamaannuta sinua tai saa sinua työskentelemään liikaa.

Kukoistavan henkilökohtaisen talouden tavoitteena on auttaa sinua kukoistamaan ihmisenä. Kun rahaan liittyvä stressi on terveellä pohjalla, se tukee sinua taloudellisen tavoitteesi toteuttamisessa ja auttaa sinua kasvamaan täyteen kukoistukseesi.

 

2) Suunta on kohti parempaa

Määritelmäni mukaan sinun ei tarvitse olla miljonääri tai edes suurituloinen pystyäksesi luomaan kukoistavan henkilökohtaisen talouden. Riittää, että pystyt hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla sen rahan, joka sinulla on.

Se, että taloutesi kulkee kohti parempaa, vaatii yksinkertaisesti sitä, että et käytä enempää rahaa kuin sinulla on. Jos käytät, taloutesi kulkee koko ajan huonompaan suuntaan.

Jos tulosi ovat riittävän suuret, voit ehkä ajatella käyttäväsi juuri sen verran kuin sinulla on, mutta pitkällä tähtäimellä se ei ole hyvä idea, koska viimeistään eläkkeellä tulosi laskevat, ja sinun täytyy joko saada jostain lisää tuloja tai karsia menojasi oleellisesti.

On hyvin yksinkertainen asia olla käyttämättä enemmän rahaa kuin mitä saa, mutta se ei kuitenkaan ole nykypäivänä itsestään selvää tai helppoa.

Media syöttää meille kuvaa elämästä, jossa kaikki on hohtavan uutta ja kimaltavaa. Median syöttämä kuva vaikuttaa meihin pakostakin jollain tasolla ja luo meille mielikuvia asioista  ja esineistä, joita haluamme elämäämme.

Toisille (kuten minulle), säästäväisyys on helpompaa, ja he voivat ylpeillä sillä, että he eivät velkaannu.

Tämän tyyppisten ihmisten on kuitenkin vaikea nauttia rahasta ja sallia itselleen asioita, joita he todella tarvitsevat ja syvästi ja aidosti haluavat, ja jotka tekisivät heidät onnellisiksi.

Pystyäkseen kulkemaan taloudellisesti kohti parempaa ja aidosti runsasta ja rikasta elämää ja pystyäkseen nauttimaan täydesti kaikesta, mitä elämällä on tarjottavana, hyvin säästeliään ihmisen voi olla hyvä kulkea hallitusti jopa vastakkaiseen suuntaan, vaikka joutuisi turvautumaan luottokorttiin tai lainaan.

Hyvin säästeliäs ihminen pystyy sallimaan itselleen joskus aidosti hyvältä tuntuvaa ekstraa ilman että hänen taloutensa menee siitä pahasta epätasapainoon.

Sitten on se toinen äärilaita, ihmiset, joille on todella vaikeaa elää tulojensa raajoissa, ja jotka velkaantuvat helposti.

Heille suunta on toinen. Saadakseen taloutensa kulkemaan kohti parempaa heidän on opittava muuttamaan kulutus- ja ostotottumuksiaan ja opittava pysymään kuluttamisessa tulojensa rajoissa.

Tämä tapahtuu parhaiten tutustumalla syvällisesti itseensä ja selvittämällä, mitkä asiat tuovat aitoa onnellisuutta ja täyttymystä. Kun ne asiat löytää ja tekee niille tilaa elämässään, ei tarvitse niin paljoa kaikkea muuta, mihin nyt käyttää rahaa.

Ja muuten, vaikka olenkin pääsääntöisesti hyvin säästeliäs, minunkin sisälläni asuu pieni himoshoppaaja, joka nostaa päätään silloin, kun minulla on enemmän rahaa.

 

3) Pystyt toteuttamaan unelmiasi

Yksi tärkeimmistä kukoistavan henkilökohtaisen määritelmistä ei ole se, että sinulla on valtavasti rahaa ja tuloja, vaan se, että sinulla on varaa toteuttaa unelmiasi.

Silloin kun olet tutustunut unelmaasi syvällisesti ja ymmärrät unelmasi ytimen, et välttämättä tarvitse sen toteuttamiseen niin paljoa rahaa, kuin jos pyrit toteuttamaan unelmasi ulkoapäin tulevien mielikuvien kautta, tai vaikka rahaa menisikin enemmän, unelmasi tuo sinulle todellista onnea ja täyttymystä sen sijaan, että se olisi vain tyhjä lupaus.

Minun unelmani oli 20 vuoden ajan päästä kaukomaille. Kun unelma lopulta toteutui marraskuussa 2017, meillä oli avomieheni kanssa tarkkaan laskettu matkabudjetti. Etsimme halvimmat lennot ja edullisen majoituksen, joka kuitenkin täytti myös muut kriteerimme, kuten sen, että se oli muutaman minuutin kävelymatkan päässä merenrannasta.

Tuo kahden viikon loma oli todellinen unelmien täyttymys. Reissu oli kerta kaikkiaan upea. Jos emme kuitenkaan olisi tiedostaneet niin tarkkaan, mitkä asiat tuovat meille todellista iloa, olisimme voineet sotkea taloutemme pahanpäiväisesti yrittäessämme toteuttaa täydellistä lomaa, tai olisimme ajatelleet, että meillä ei ole varaa, ja unelma olisi jäänyt toistaiseksi toteutumatta.

Meille ei ollut tärkeää viettää öitä hienossa hotellissa, vaan päästä aurinkoon ja lämpimään keskellä syystalven harmautta, nauttia luonnosta, uusista maisemista, skootteriretkistä ja yhdessäolosta. Kaikki se toteutui, ja matkasta tuli ihanampi kuin osasin edes odottaa.

Jos sinulle on aidosti tärkeää päästä lomallasi luksushotelliin, sitten se on sinulle tärkeää, ja silloin se tuo sinulle niin paljon iloa ja täyttymystä, että tingit mielihyvin jostain muusta, jos se on tarpeellista.

Kukoistava henkilökohtainen talous ei siis välttämättä tarkoita, että saat mitä tahansa haluat juuri sillä hetkellä kuin haluat. Se tarkoittaa kuitenkin, että pystyt toteuttamaan syvimpiä ja aidoimpia unelmiasi ja kokemaan niiden tuoman syvän onnellisuuden ja täyttymyksen.

 

4) Tunnet eläväsi runsaudessa

Sinulla voi olla valtavat tulot, mutta et silti välttämättä koe eläväsi runsaudessa.

Runsaus on sisäinen kokemus, ja vaikka se varmasti on jossain määrin kytköksissä siihen, millainen taloudellinen tilanteesi oikeasti on, runsauden lähde ei ole rahassa tai tuloissasi.

Runsauden lähde on sisälläsi.

Todellinen runsauden lähde on kykysi arvostaa kaikkea mitä sinulla jo on, ja iloita siitä.

Se ei ole aina helppoa, jos rahaa on todella vähän, ja kun jokainen meistä on ainakin jossain määrin sisäistänyt median luoman kuvan siitä, että meillä pitäisi olla koko ajan ainakin vähän enemmän kuin meillä on.

Kuitenkin kykysi kokea eläväsi runsaudessa vaikuttaa valtavasti siihen, miten tyytyväinen olet taloudelliseen tilanteeseesi ja elämääsi.

Tätä kykyä voi harjoitella. Sitä kannattaa harjoitella.

Aina, joka päivä, riippumatta siitä, kuinka paljon tai vähän rahaa on.

Alussa runsauden näkeminen voi tuntua vaikealta.

Aloita katsomalla kotonasi ympärillesi ja kiinnittämällä huomiota siihen, miten paljon tavaroita ja esineitä ympärilläsi on.

Päälläsi olevat vaatteet, tietokone, jolla luet tätä tekstiä, tuoli jolla istut, jne. Kuvittele, millaista olisi, jos sinulla ei olisi kaikkia näitä asioita…

Nyt kun tiedostat, että sinulla on ne, tunnetko olosi vähän runsaammaksi kuin hetki sitten?

Lisää taloudellisen  runsauden luomisesta ilmaisessa Onnistu rahan manifestoinnissa -webinaarissa.

2 kommenttia artikkeliin ”Mitä kukoistava henkilökohtainen talous tarkoittaa

  1. Hei Inna!
    kOKEILIN PARI KERTAA ARVONTAAN OSALLISTUMISTA,MUTTA KONEENI VÄITTÄÄ,ETTÄ DOKUMENTTI ON VANHENTUNUT

  2. Hei Asta,
    Vastauksesi on saapunut perille. Ohjelma ei varmaan anna sinun laittaa useampia vastauksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *